FOTO: null

Nova briga za roditelje u Republici Srpskoj. U domovima zdravlja nema dovoljno količina vakcina protiv hepatitisa B. U Institutu za javno zdravstvo Srpske kažu da su pronašli prelazno rješenje i da nema razloga za brigu.

Ponovo nestašica vakcina protiv hepatitisa B. Stari problemi – nova opravdanja. U Institut za javno zdravstvo, koji je nadležan za nabavku, imaju objašnjnje. Za sve je kažu kriv dobavljač. Isporuka nije stigla na vrijeme. Međutim, poručuju da je vakcina uvezena prije 10-ak dana i trenutno je na testu u Agenciji za lijekove BiH. Dok kontrola ne bude gotova, smišljeno je prelazno rješenje. 

Provjerili smo u pojedinim domovima zdravlja da li je zaista tako.  U Agenciji za lijekove kažu da odgovornost nije na njima. Zahtjev za kontrolu kvaliteta dobili su prije nekoliko dana. 

Iz Fonda zdravstva poručuju da su oni nadležni jedino za finansiranje – za sve ostalo Institut. Vakcina protiv hepatitisa B daje se djeci po rođenju, zatim sa navršenih dva i šest mjeseci. Doktori poručuju da je redovno vaksinisanje neophodno – ali da se kašnjenje do mjesec dana može tolerisati. Takva objašnjenja sigurno ne umanjuju roditeljsku brigu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )