FOTO: null

Unija sindikata radnika u zdravstvu RS traži od javnih zdravstvenih ustanova da plate sa doprinosima isplaćuju redovno, ili će, u protivnom, u ustanovama gdje se s isplatama kasni biti organizovan štrajk upozorenja, sa mogućnošću generalnog štrajka radnik

Poručili su i da rok u kojem radnicima moraju isplatiti zarađene plate ne može biti duži od 30 dana.

"Odlučeno je i da se protiv svih direktora javnih zdravstvenih ustanova za koje se utvrdi da su zbog kašnjenja isplate plata sa doprinosima odgovorni za kršenje odredbi Krivičnog zakona RS podnesu i odgovarajuće krivične prijave kod nadležnih tužilaštava", saopštila je danas Unija.

Sindikalci su podržali sve zahtjeve zaposlenih u Bolnici u Istočnom Sarajevu, koji su ranije protestovali zbog kašnjenja plata, a Goran Todorović, direktor te bolnice, kaže da radnici danas nisu protestovali.

"Unazad 10 godina plate nam kasne dva mjeseca, pa smo je tako sada dobili za treći mjesec. Mislim da je u ovoj finansijskoj krizi teško sustići ta dva mjeseca", rekao je Todorović.

U Domu zdravlja Banjaluka tvrde da svaki mjesec redovno izmiruju obaveze za poreze i doprinose, kao i sve obaveze prema radnicima.

"Dug za poreze i doprinose postoji za period od marta do avgusta 2013. godine u ukupnom iznosu od 3.522.041 KM i biće izmiren u skladu sa rješenjem o odgodi plaćanja poreskog duga, izdatog od strane Ministarstva finansija RS", naveli su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Iz Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka kažu da plate isplaćuju u skladu s odlukom Vlade RS, kojom se reguliše broj zaposlenih, izmirenje obaveza, odgovornosti pojedinaca i ustanova.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS upoznati su sa namjerom Unije sindikata radnika u zdravstvu RS da organizuju generalni štrajk.

"S obzirom na to da se radi o sindikalnoj organizaciji koja nije reprezentativna, Ministarstvo ne može s njima pregovarati", poručuju iz resornog ministarstva, te Uniju podsjećaju da, ukoliko se odluče na najavljeni korak, moraju ga sprovesti u skladu sa Zakonom o štrajku jer će u protivnom snositi određenu odgovornost.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS navode da zdravstvenim ustanovama redovno izmiruju sve svoje obaveze za pružene usluge osiguranicima.

"FZO RS nema ništa s eventualnim kašnjenjem plata jer je na rukovodstvu zdravstvenih ustanova da radnicima obezbijedi plate i uplaćuje doprinose", kaže Darija Filipović-Ostojić, portparol FZO RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )