FOTO: InfoBijeljina.com/ilustracija

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ pozvala je lokalne zajednice i javne institucije da podnesu zahtjev i potpišu sporazum o stalnom pristupu evidencijama koje vodi ova agencija, s ciljem olakšavanja administartivne procedure posredstvom elektronske razmjene podataka.

Iz IDDEEA ističu da ova usluga značajno smanjuje vrijeme obrade zahtjeva jer se pristup i razmjena podataka vrše elektronski u realnom vremenu - trenutno, čime se omogućava brže i efikasnije rješavanje administrativnih procedura.

U saopštenju napominju da svi gradovi, opštine i javne institucije koje žele na ovaj način ubrzati svoje poslovanje zahtjev za stalni pristup podacima mogu podnijeti pod uslovom da imaju valjan pravni osnov.

"Pored ove usluge, jedna od najznačajnih usluga koju je Agencija implementirala ove godine je elektronski potpis, dostupan svim građanima BiH", navodi se u saopštenju IDDEEA.

Iz Agencije naglašavaju da uvođenjem e-servisa i elektronskog potpisa građani mogu obavljati poslove od kuće, što smanjuje potrebu za fizičkim odlaskom na šaltere.

"Upotreba elektronskog potpisa eliminiše potrebu za papirnim dokumentima, čime se smanjuju troškovi štampe i arhiviranja, a uz sve to, ova usluga pruža visok nivo sigurnosti i zaštite podataka, što je ključno u savremenom poslovanju", dodaje se u saopštenju. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )