FOTO: InfoBijeljina

Trenutne cijene stanova u Bijeljini, zavisno od gradske zone i lokacije na kojoj se stambeni objekti grade, koštaju od 1.400 do 1.800 KM.

Najskuplji su novoizgrađeni stambeni kvadrati u centru grada, gdje investitori traže od 1.700 do 1.800 KM po kvadratu za nove stanove.

Mitar Gajić, vlasnik i direktor građevinskog preduzeća „Tehnika inženjering“ kaže da na cijenu stana utiče skupa renta za uređenje građevinskog zemljišta, ali i povećanje plata najkvalitetnijim zidarima i tesarima.

„Zbog nedostatka radne snage u ovoj branši i zbog potrebe da zadržimo najbolje radnike, morali smo im povećati plate. Oni su se u jednom trenutku ponašali po sistemu: „Hoćeš – nećeš. Idemo dalje“. Da bismo ih zadržali na gradilištima, morali smo im ponuditi veće plate“, kaže Gajić, ističući da trenutno gradi jedan objekat u Ulici Žrtava Jadovnog, gdje cijena kvadrata iznosi od 1.650 do 1.700 KM i završava drugi objekat na lokaciji nekadašnjeg preduzeća „Elektron“ u centru grada, ali priprema dokumentaciju i za nove lokacije.

U Građevinskom preduzeću „Rimax“ kažu da grade dva objekta, jedan u Ulici Meše Selimovića, nedaleko od Autobuske stanice, gdje cijena kvadrata iznosi 1.800 KM, i drugi kod Auto – moto društva, gdje je cijena nešto niža, oko 1.750 KM.

U preduzeću „Intergaj“, koje je do sada izgradilo oko 2.000 stanova na nekoliko lokacija u Bijeljini, kažu da cijena stanova iznosi od 1.400 do 1.600 KM po kvadratu.

 Inženjer Miroslav Petričević kaže da se najveći broj stanova proda tokom  ugovaranja i izgradnje objekta.

„Stanove najčešće kupuju mladi bračni parovi, te naši građani sa privremenom adresom boravka u inostranstvu, ali i svi drugi kojima je krov nad glavom neophodan. Za mlade bračne parove je povoljno to što komercijalne banke za stambene kredite toj kategoriji kupaca nude kamate koje su oko tri, čak i ispod tri odsto. Ukoliko kredit obezbijede posredstvom IRB-a, onda mogu računati i na dodatne povoljnosti i povlastice koje im nudi resorno ministarstvo“, rekao je Petričević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )