FOTO: null

I vladajući i opozicionari u RS postigli su, čini se, barem načelno, saglasnost o neophodnosti reformi koje je Vlada RS započela.

Ovaj ohrabrujući zaključak nameće se nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS, koji je za srijedu zakazao početak posebne sjednice o nacrtima 14 reformskih zakona predviđenih u Ekonomskoj politici Vlade RS za 2015. godinu.  Iako su se na sjednici čule i opozicione kritike, one se nisu odnosile na predložena rješenja, već na činjenicu da su, kako su rekli, i sami godinama upozoravali da su te zakonske izmjene neophodne.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, ocijenio je da bi primjena zakona mogla početi u maju, a da je do tada potrebno obaviti javnu raspravu i konsultacije sa socijalnim partnerima. Spomenka Stevanović, predsjednik Kluba DNS-a, istakla je da su predložena rješenja dobra, te da bi ona bila predložena i ranije da nije bilo svjetske ekonomske krize.

Sa druge strane, Dragan Čavić iz NDP-a, Nenad Stevandić iz SDS-a i Branislav Borenović iz PDP-a smatraju da činjenica da Vlada predlaže ova rješenja sada znači priznanje da je pogrešno radila u proteklim godinama.

"Vlada je zakazala pokajničku sjednicu. Kaje se što je griješila i zato će sve zakone koje je ranije nakaradno donijela mijenjati i to nazvati reformom", smatra Čavić. On i Stevandić su kazali da su upozoravali i ranije da ne treba povećavati doprinose i poreze i smanjivati neoporezivu poresku osnovicu, tvrdeći da je to "otjeralo" kompanije da sjedišta presele iz RS u FBiH.

Čavić smatra da je uvođenje fiskalizacije uništilo brojne male preduzetnike.

On, takođe, misli da bi Skupština radila bolje da je bilo veće javnosti rada, istakavši da bi zasjedanja trebalo otvoriti svim komercijalnim TV stanicama.

Borenović je rekao da predloženim zakonskim projektima nedostaje izmjena i dopuna zakona o zaduživanju, dugu i garancijama. Smatra da će primjena reformi dovesti do nedostatka novca u budžetu i fondovima, te da je zato potrebno da se ograniči otplata duga na godišnjem nivou iz budžeta RS.

Njega, takođe, čudi što nije bilo detaljnije pripreme i šire rasprave prije slanja ovih nacrta u skupštinsku proceduru, ističući da sumnja da je sve urađeno samo radi "političkog marketinga".

Ukazao je i da će reforme predviđene predsjedničkom izjavom o putu BiH ka EU biti na nivou entiteta, te da je iz tog razloga trebalo uključiti i zakone koji bi se bavili reformom radnog zakonodavstva i socijalne zaštite.

Stevanovićeva je negirala navode opozicije da je Vlada ovim zakonima priznala da je griješila, već da je izabran najpogodniji trenutak da se krene s pomenutim reformama. Višković ističe da opozicija ima pravo da kritikuje, ali da je činjenica da je Vlada samo implementirala ono što je mandatarka iznijela u svom ekspozeu u parlamentu za koji je dobila podršku.

"Imali smo izbor nove vlade desetak dana prije Nove godine, prema tome ovo je prva sjednica na kojoj smo mogli raspraviti te zakone", rekao je on.

Odgovarajući na Borenovićevu primjedbu o zakonu o dugu, Višković je pozvao PDP i ostale opozicionare da iznesu sve konstruktivne prijedloge.                                                                                                                                  

Nema više varanja države!

Vlada RS neće tolerisati varanje sistema i pokreće obiman program borbe protiv sive ekonomije, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Ona je naglasila da ne smije biti straha od reformi, jer se reforme dešavaju periodično da bi se deblokirao sistem i unio čist vazduh.

"Mi idemo u reforme jer znamo da je sistem zakrčen i da ga moramo provjetriti. Mi smo toga svjesni, preuzeli te rizike na sebe i zamolili socijalne partnere da nam u tome pomognu. Mi nosimo odgovornost za ove stvari", istakla je Cvijanovićeva i dodala da ukoliko RS želi promjene, onda svi moraju da imaju odgovornost.

"Ne možete stalno da galamite i pričate nije Vlada isplatila nešto, a vi ne odete i ne platite ono što treba da platite. Znači, vi varate sistem, a hoćete da sistem prema vama bude fer. To neće moći, jer to nije u redu. Ako očekujete nešto od države, onda morate i državi nešto da date", naglasila je ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )