FOTO: null

Uprkos najavama Denisa Zvizdića, BiH još uvek daleko od članstva u alijansi. Aktiviranje MAP do kraja godine. Majkić: OS u katastrofalnom stanju. Šolaja: BiH je interesantna za alijansu zbog svog geografskog položaja

Bosna i Hercegovina je i dalje jako daleko od punopravnog članstva u NATO, jer je njena armija daleko ispod standarda ove vojne alijanse. Takođe, proces knjiženja vojne imovine i nekretnina nije ni blizu završetka, a o ovom procesu moraće da se pita i poštuje Srpska!

To je jasna poruka političara i analitičara iz RS povodom najave predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da bi zemlja već do kraja ove godine mogla da aktivira Akcioni plan za članstvo BiH u NATO (MAP).

Zvizdić kaže da je većina uslova za ovaj proces ispunjena. A, proces knjiženja vojnih lokacija sa entiteta na BiH, je glavni uslov za aktiviranje plana potpisanog još 2010. godine u Talinu, gde je jasno rečeno da BiH neće postati član NATO sve dok ne reši pitanje vojne imovine.

Trenutno je na državu BiH uknjiženo 23 od ukupno 63 lokacije perspektivne vojne imovine, od čega je šest lokacija u Republici Srpskoj. Većinu vojne imovine FBiH je dobrovoljno ustupila na korišćenje Ministarstvu odbrane BiH. Na teritoriji RS nalazi se još 14 takvih lokacija.

Profesor međunarodnih odnosa, Miloš Šolaja, kaže za "Novosti", da je put BiH prema NATO još neizvestan i da je ključ knjižene vojne imovine koji je i glavni uslov za stupanje na snagu Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

- NATO insistira da se u BiH na državu uknjiži sva vojna imovina, što ne odgovara Srpskoj. Sad je moguće da NATO odustane od ovog zahteva čime bi bio aktiviran MAP i počela zvanično dalje pregovore oko članstva. Ipak, pitaće se i Srpska oko članstva BiH u NATO, jer do sada nije stizala podrška iz RS za NATO - kaže Šolaja.

On dalje dodaje da će o ulasku u NATO dosta odlučivati i geopolitička dešavanja u Evropi i regionu, jer se iz godine u godinu stvari menjaju.

- BiH je interesantna za NATO zbog svog položaja u Evropi i to je činjenica. Ali, je interesantna i drugim silama poput Rusije koja podržava Srpsku i koja je deo BiH - ističe Šolaja.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže, za "Novosti", da je BiH, zbog katastrofalnog stanja u Oružanim snagama BiH, i dalje jako daleko od članstva i u slučaju da do kraja godine bude aktiviran MAP. - Oružane snage BiH imaju zastarelu opremu, nemaju popisane viškove naoružanja, vojna vozila propadaju po skladištima... Sve je to daleko od NATO standarda. Pitanje je kome uopšte treba takva vojska? Dakle, i kad bi do kraja godine aktivirali MAP o članstvu bi se moglo pričati tek za nekoliko godina, a stav RS biće neprikosnoven - poručila je ona.

Gostimir Popović, vojni analitičar, kaže za "Novosti", da je za očekivati da Sarajevo, uz pomoć Ankare, "pritisne" Srpsku kako bi se BiH što brže "ugurala" u NATO.

- Bošnjački političari smatraju da ulaskom u NATO dobijaju moć da rade na ukidanju Srpske i stvaranju unitarne BiH. To je totalno pogrešno. NATO nema budućnosti. To je savez koji pravi najviše nereda po svetu i on će se kao takav raspasti jer nije održiv i svet ima više štete nego koristi od NATO-a. Za BiH nije budućnost ulazak u NATO već da zadrži neutralnost i da sutra bude deo evropskog bezbednosnog sistema - poručio je Popović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )