FOTO: null

Nove nevolje mještanima Srpca, osim Save, koja im prijeti već danima, pričinjavaju i podzemne vode koje su ugrozile nekoliko kuća na području ove opštine.

"Podzemne vode  su u branjenom području Bajinaca ugrozile nekoliko kuća, kao i u selu Povelić, dok su u naselju Trnjačani dvije kuće zaplavljene i do njih se može samo čamcima", istakao je Dejan Jovičić, službenik za informisanje opštine Srbac.

U područjima koja su ugrožena podzemnim vodama Civilna zaštita, kaže Jovičić, ispumpava određene količine vode kako bi se pokušalo stabilizovati stanje.

Kobaš najugroženiji

Prema njegovim riječima, vodostaj u Srpcu je u porastu i iznosi 1.003 centimetra, a kako tvrdi, 11 kuća je poplavljeno, od čega njih osam u Kobašu.

"Kobaš je najugroženiji i osim poplavljenih kuća, njih 20 je zaplavljeno. U selima Bajinci i Gaj u nebranjenom području su četiri kuće ugrožene i do njih se može samo čamcima, a dvije su zaplavljene", naveo je Jovičić. Kako ističe, mobilne ekipe Republičke uprave civilne zaštite mještanima dostavljaju ono što im je najpotrebnije.

"Ljudima najviše trebaju hrana, pijesak, vreće, čizme, a nekoliko domaćinstava je tražilo i drva za ogrev", rekao je Jovičić. U Bajincima kod Srpca rijeka Sava poplavila je i crkvu Svetog kneza Lazara i groblje pored.

Drago Stanković, mještanin Kobaša, rekao je da pumpama izbacuje vodu iz kuće.

"Voda mi je ušla u kuću 80 centimetara, stavio sam vreće na vrata, a namještaj sam podigao da ga sačuvam", istakao je Stanković za "Nezavisne".

Sava uništila kuće kod Gradiške

Kako saznajemo, unutrašnjost pojedinih kuća u selu Gašnice kod Gradiške rijeka Sava je poprilično oštetila. Takođe, rijeka je izbacila i ogromne količine smeća, koje mogu naškoditi zdravlju ljudi i koje će ostati nakon što se voda povuče.

Slobodan Knežević, šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška, rekao je da je na području ove opštine zaplavljeno 17 stambenih objekata.

"U toku je distribucija stočne hrane za stoku koja je evakuisana, a rješavamo tekuće probleme u ugroženim područjima", navodi Knežević.

Kako je saopšteno u Republičkoj upravi civilne zaštite RS, vodostaj Save je u Gradišci i Srpcu u porastu, dok je u Kozarskoj Dubici u opadanju.

Na hidrološkoj stanici Gradiška  premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 159 centimetara, te je vodostaj juče iznosio 889 centimetara.

Na snazi vanredna odbrana od poplave u Brodu

U Brodu je na snazi vanredna odbrana od poplave, kao i na području Semberije.

U Bijeljini je došlo do blagog porasta vodostaja rijeka Drine i Save, zbog čega, kako je navedeno, i dalje ostaje na snazi redovna odbrana od poplava. U Brčko distriktu trenutno su na snazi redovne mjere odbrane od poplava.  Na dionici magistralnog puta Brod - Velika Brusnica, na odbrambenom nasipu rijeke Save, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila teža od 3,5 tona.

Štab za vanredne situacije grada Prijedor stavio je van snage odluku o proglašenju stanja redovne odbrane od poplava za područje grada koja je donesena 12. marta.

U obrazloženju ove odluke se ističe da je vodostaj juče iznosio 260 centimetra i za 160 centimetara je niži u odnosu na kritični nivo i ima tendenciju opadanja.

Vlada reagovala na vrijeme

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da je u stalnom kontaktu sa načelnicima opština koje su zadesile poplave i najavila da će i ovaj put Vlada učiniti sve što je u njenoj moći kako bi bila sanirana šteta i u domaćinstvima i u poljoprivredi.

"U stalnom sam kontaktu sa načelnicima opština koje su zadesile poplave, neka područja sam obišla i pratim dešavanja na terenu. Važno je da građani znaju da nije izostala pravovremena reakcija iz Vlade", istakla je Cvijanovićeva. Naglasila je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici razmatrala Informaciju o stanju u poplavljenim područjima i zadužila Republičku direkciju za obnovu i izgradnju da zajedno sa jedinicama lokalne samouprave načini procjenu štete kako bi se pomoglo u sanaciji objekata koji su poplavljeni, kao i procjenu štete i pomoć poljoprivrednicima.

Dodik: Pravićemo nasip od Zvornika do Bijeljine

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je Vlada RS od poplava 2014. godine više od 150 miliona KM uložila u odbrambene nasipe, pročišćavanje kanala, postavljanje i rehabilitaciju crpnih pumpi.

"U nadolazećem ljetu jedan od najopsežnijih radova te vrste biće izgradnja odbrambenog nasipa od Zvornika prema Bijeljini, koji treba da odbrani Semberiju od visokog vodostaja Drine", naveo je Dodik.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )