FOTO: pixabay

Sir je mnogima omiljena namirnica. Može se jesti samostalno, a često je i dio glavnih jela poput pice ili tjestenine. Dobra vijest je da u njemu možete uživati čak i ako ste na dijeti.

Premda su neki sirevi masni i imaju puno kalorija, stručnjaci kažu da pravilna porcija određene vrste sira može biti savršeno zdrav obrok.

Bri

Nutricionistkinja Monika Oslander Moreno kaže da je bri sir bogat vitaminima B6 i B12 koji podižu energiju.

"Pošto je "sit" i kremast, vjerovatno nećete moći da ga pojedete previše", kaže Moreno.

Svježi kravlji sir

Nutricionistkinja Ejmi Šapiro kaže kako je ovaj sir pametan izbor za sve koji žele da izgube višak kilograma, jer je bogat proteinima, a ima malo kalorija.

"Proteini pomažu da budete siti. Svježi kravlji sir odličan je odabir za doručak, ručak ili užinu", dodaje Šapiro.

Feta sir

"Feta sir koji se pravi od ovčjeg mlijeka ili kombinacije ovčjeg i kozjeg mlijeka. Lako se vari i ne izaziva nadutost, a dobar je izbor i za osobe intolerantne na laktozu ili osjetljive na kravlje mlijeko", objasnila je Moreno i dodala:

"Sadrži i vitamin B koji pomaže u povećanju energije i ubrzanju metabolizma".

Kozji sir

"Kozji sir ima manje masti i kalorija po gramu i blagog je ukusa", kaže Moreno i dodaje: "Jedu ga osobe koje ne podnose kravlje mlijeko, a sadrži i neke probiotike, zavisno od toga kako je obrađen".

Parmezan

Šapiro tvrdi da je parmezan dobar za mršavljenje, jer ima malo kalorija. U kašiki ovog sira nalazi se 20 kalorija i 1,5 grama masti. Sadrži i vitamin A i kalcijum, piše Index.

"Ima intenzivan ukus, a može se dodati povrću ili salatama", savjetuje nutricionistkinja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )