FOTO: null

Zvanje "dobar majstor" u BiH polako izumire, a nakon što su brojne evropske, posebno skandinavske zemlje, širom otvorile vrata za "uvoz" zanatlija iz trećih zemalja, posle "odliva visokoobrazovanih kadrova", preti nam i "odliv majstora"!

Stručnjaci iz ove oblasti ne kriju svoje ogorčenje zbog lošeg obrazovnog sistema koji kadrove školuje jedino za biroe za nezaposlene i upozoravaju da će nakon brojnih poziva zanatlijama iz razvijenih evropskih zemalja, i ono malo profilisanih majstora što smo imali, otići odavde u potrazi za boljim životom i većim primanjima.

 

Skupo će nas koštati

Jovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS ocenjuje da je ono što se sada dešava, najblaže rečeno - tragično!

- Godinama apelujemo na Ministarstvo prosvete i kulture i obrazovni sektor uopšte, da školuju zanatlije. Mi već sada imamo veću potrebu za njima, nego što je ponuda na tržištu rada. Pri tome ne mislim na bilo kakvog zanatliju, nego na dobrog majstora. Garantujem da on može zaraditi kao inženjer. Međutim, naše vapaje niko ne želi da usliši. To će nas skupo koštati i već sada nam se obija o glavu - istakao je Bratić.

On objašnjava da je celokupan sistem nakaradan, a obrušio se i na privatne škole i fakultete koji su, nakon školovanja brojnih kvazimenadžera sa diplomom, a bez znanja, sada krenuli da "štancaju" zanatlije.

- Jednom rečju, tragedija! Kao na traci sada izbacuju razne molere, vodoinstalatere, električare koji nemaju nikakvog praktičnog znanja i veština, osim kupljene diplome. Svako ko zna da radi, naravno da će otići vani gde će njegovo zanimanje biti cenjeno i dobro plaćeno. Ako jedan dobar vodoinstalater ili građevinac kod nas zaradi 800 do 1.000 maraka, u Švedskoj će za isti rad primati mesečno i do 6.000 KM. I u ostalim skandinavskim zemljama, nijedan naš majstor ne zarađuje manje od 4.000 KM - naveo je Bratić.

On je pojasnio i da bismo se u školovanju kadrova trebali ugledati na nemački sistem, odnosno da se dete, koje do petog razreda osnovne škole ima loše ocene, odmah usmerava ka zanatskim školama i onemogućava mu se da upiše gimnaziju.

Banjalučanin Milenko Spasić (48) na Birou za zapošljavanje RS je neverovatnih 20 godina! Po struci je moler, te je povremeno, i to "na crno", radio ovaj posao u Srpskoj.

Poslednjih osam meseci je u Francuskoj i za Press objašnjava da su naši majstori tamo izuzetno cenjeni.

- Za to vreme zaradio sam koliko u Banjaluci ne bih mogao za osam godina! Dobio sam radnu dozvolu i već dogovaram da gazda Francuz, angažuje nekoliko mojih radnih kolega odavde. Uskoro će mi se pridružiti još njih trojica. Tamo, kao i u većini evropskih zemalja, diploma je samo dokaz da imate neko osnovno znanje, ali prednost dobija onaj ko dobro radi svoj posao. Ako dokažete svoj majstorluk, za vas nema zime - ispričao je Spasić.

 

Školovani u starom sistemu

Potpredsednik Udruženja poslodavaca RS Saša Trivić tvrdi da je već sada "nemoguće naći dobrog majstora".

- Znam to iz ličnog iskustva. Dobri majstori su uglavnom oni koji su se školovali u starom sistemu. Prirodni procesi su već sada doveli do toga da je njih sve manje, a dodatni problem je svakako i odliv zanatlija u zemlje gde su bolje plaćeni. Ono o čemu stalno pričamo, a što očigledno nikoga ne dotiče, jeste katastrofalno školstvo, kroz koje se ovakvi gubici ne mogu čak ni delom nadomestiti - istakao je Trivić.

On naglašava i da električari, moleri, pekari i slično, mogu i kod nas da zarade platu iznad republičkog proseka, kao i da za razliku od zapadnih zemalja, one iz "istočnog bloka" našim radnicima daju dnevnicu koliku bi imali i u Srpskoj.

|Brankica Spasenić|

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )