FOTO: null

PARIZ - Francuski istoričari predstavili su danas arhiv tajne službe za vrijeme Drugog svjetskog rata u kojem se nalaze pozadine operacija nacista i francuskog Pokreta otpora, kao i priče o agentima, među kojima je poznata modna kreatorka Koko Šanel.

Arhiv sadrži pisma, izvještaje, telegrame i fotografije rivalskih tajnih službi, Pokreta otpora, režima u Višiju i njemačkih vlasti. Arhiv s dokumentima koji su istoričari prikupljali godinama nalazi se u srednjevjekovnom dvorcu u Vensenu, kod Pariza. 

Dokumenti će biti dostupni javnosti, a pošto nisu u digitalnom formatu građani će morati da idu direktno u dvorac Vensen da čitaju izvještaje. 

Arhiv sadrži i njemačke dokumente koje je Francuska zaplijenila na kraju rata. 

Istoričari su naveli da posjeduju i privatne dokumente kao što su rukom napisani dopisi bratanice generala Šarla De Gola, Ženvjev, ili dokumenti o bivšem francuskom predsjedniku Fransoa Miteranu prije nego što se priključio Pokretu otpora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )