FOTO: Most Expensive Coffee

Jetra je osnovi detoksikator u vašem tijelu i potpuno se sama može nositi s umjerenim unosom alkohola, masne hrane i poslastica. Jetra izvrsno pretvara toksine u otpadne tvari, čisti krv i prerađuje hranjive tvari i lijekove kako bi ih tijelo moglo koristiti.

Međutim, ako se ne pazite, vaša jetra se može razboljeti. Na tržištu postoji mnogo proizvoda za detoksikaciju jetre, ali ne postoji stvarni detoks, jer ona radi sve vrijeme. Uostalom, ne postoje ni naučni podaci koji podržavaju djelotvornost ovih proizvoda, od kojih neki mogu biti čak i opasni. Ipak, o zdravlju jetre morate brinuti pa ako detoksikacija ne pomaže, postavlja se pitanje šta učiniti? Jedostavno rečeno, liječite je hranom. Zdrava prehrana najbolji je poklon koji možete dati jetri. Ove namirnice konzumirajte ako želite zdravu i čistu jetru.

Kafa i čaj

Dokazano je da kafa štiti jetru od bolesti, čak i ako već imate problema s ovim organom. Kafa smanjuje rizik od ciroze i raka. Istraživači smatraju da je to zbog toga što kafa ima mogućnost sprečavanja nakupljanja masnoća. Da bi vaša jetra imala koristi od konzumacije kafe, morate je piti makar tri puta dnevno. Takođe, neke studije su pokazale da konzumacija zelenog čaja poboljšava zdravlje jetre, ali za djelotvornost ćete morati popiti bar pet-deset šoljica zelenog čaja dnevno.

Grejp

Grejp je odličan za jetru zbog svojih antioksidanata. Dva glavna antioksidansa u grejpu su naringenin i naringin, koji pomažu u smanjenju upale i štite ćelije jetre.

Zanimljivo je da naringin poboljšava sposobnost jetre da preradi alkohol i suzbija neke njegove negativne učinke.

Borovnice i brusnice

Borovnice i brusnice sadrže kategoriju antioksidanata nazvanih antocijanini. Osim što bobicama daju različite boje, ovi antioksidanti povezani su s nekoliko blagodati zdravlja jetre. Konzumacija borovnica i brusnica dnevno tokom tri-četiri sedmice pokazala je da štiti jetru.

Grožđe

Grožđe, posebno crvene sorte, sadrži nekoliko korisnih biljnih spojeva. Vjerovatno ste čuli za resveratrol, koji pomaže jetri smanjujući upalu i štiti je od oštećenja slobodnih radikala. Smatra se da redovna konzumacija grožđa takođe smanjuje rizik za razvoj raka.

Sok od cvekle

Cvekla ima izražen zemljani okus i zbog toga je vrlo malo ljudi koji je konzumiraju. Nju ili volite ili je prosto mrzite. No, treba da znate da cvekla sadrži antioksidanse koji su odlučni za smanjenje oksidativnih oštećenja. Ukoliko ne volite cveklu, neka bude dio vaših smoothieja. Pomiješajte je s borovnicama i brusnicama, koje su takođe dobre za jetru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )