FOTO: Nezavisne

SANSKI MOST - Povoljne vremenske prilike uticale su na izuzetno dobar urod jagoda ove godine, ali je proizvođačima u USK u ovom trenutku najveći problem kako pronaći kvalitetnu radnu snagu.

Na imanju Asima Kumalića, u selu Kijevo, nadomak Sanskog Mosta, inače vlasnika najveće plantaže jagoda na području Unsko-sanskog kantona, ovih dana imaju pune ruke posla.

Kumalić kaže kako je u najbolja vremena pod zasadima jagoda imao 15 dunuma zemljišta, ali da je zbog problema u proizvodnji i plasmanu bio prisiljen zasađene površine svesti na svega pet dunuma.

"Svake godine sve je teže pronaći radnu snagu, a sem toga, sve je manje stanovništva, time i kupaca, pa sam bio prisiljen nekadašnju proizvodnju svesti na jednu trećinu. Ove godine jagode su veoma rodile i nadam se količini većoj od sedam tona", kaže Kumalić za "Nezavisne".

Dodaje kako je zbog pandemije virusa korona i potrebe očuvanja zdravlja ljudi bio prisiljen ukinuti lijepu tradiciju koja je proteklih godina zaživjela na njegovoj plantaži, a to je da kupci sami sebi beru jagode.

"Kažem vam, najveći problem je s radnicima, omladina jednostavno neće da radi. Teško je naći radnika, a i kada ga pronađeš, radi dan ili dva i tada obično odustaje ili ucjenjuje dnevnicom", dodaje Kumalić.

Ovaj vrijedni poduzetnik kaže kako se od poljoprivrede može dobro živjeti, a posebno kada je riječ o proizvodnji jagode koja je uvijek tražena na tržištu.

Ističe kako je u proteklim godinama imao ponude da izvozi jagode na tržište Slovenije i Njemačke, ali da se zbog pomenutih problema u proizvodnji nije odlučio na takav korak.

Zbog akutnog nedostatka radne snage kaže kako će već naredne godine prestati s ovom vrstom proizvodnje i umjesto jagoda zasaditi lješnjake.

Inače, Kumalić je i vlasnik najveće plantaže lješnjaka u USK i njima je zasadio 40 dunuma zemljišta. Također, dodatnih 40 dunuma kultivisao je orahom, a posjeduje i pet dunuma zasada aronije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )