FOTO: null

Haški tribunal izreći će danas drugostepenu presudu šestorici političkih i vojnih zvaničnika za zločine nad muslimanima u takozvanoj Herceg-Bosni, a od nje će zavisiti i da li će nekadašnji državni vrh Hrvatske biti proglašen odgovornim za učešće u udruže

Prvostepenom presudom iz 2013. godine šest bivših visokih funkcionera takozvane Herceg-Bosne i Hrvatskog vijeća odbrane Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora. Oni su proglašeni krivima za zločine nad muslimanima u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao i dio tadašnjeg političkog i vojnog rukovodstva Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Advokat iz Beograda iza kojeg je zavidno haško iskustvo Toma Fila rekao je da će biti interesantno vidjeti da li će opstati navodi da su Hrvati u odnosu na muslimane u BiH imali zajednički zločinački poduhvat i da li će biti spomenut i Tuđman.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović očekuje oslobađajuću presudu.

- Već su platili izuzetnu cijenu od 13 i po godina od kada su vezani za Haški tribunal - rekao je Čović.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u nekoliko navrata je izjavila da će Tribunal izgubiti kredibilitet ako potvrdi udruženi zločinački poduhvat.

Haški tribunal ovom presudom poslije 24 godine završava sa radom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )