FOTO: InfoBijeljina

Zaposleni, poslovodstvo, ali i mještani od nadležnih očekuju da preduzmu sve kako bi ova ustanova konačno „stala na svoje noge“

Javna ustanova „Banja Dvorovi“ potpisala je sa Fondom zdravstvene zaštite RS ugovor o banjskoj rehabilitaciji pacijenata, vrijedan 350.000 KM. Ugovor, vrijedan 250.000 KM, potpisan je i sa Boračkom organizacijom RS. Uprkos nastojanjima poslovodstva i zaposlenih da se obezbijedi što više posla, te neprocjenjivom resursu- termalnoj vodi, ova ustanova se već godinama bori za svoj opstanak. 

Nadležni problem vide u vlasničkoj strukturi banje koja je 100% u vlasništvu grada. Iako je Banja poslednje četiri godine pozitivno poslovala, potrebna su milionska ulaganja za sanaciju i modernizaciju postojećih i izgradnju novih objekata i sadržaja, kao i unapređenje usluga i svega onoga što su današnji zahtjevi banjsko-rekreativnog turizma.

- I nož i pogača su u rukama našeg gradonačelnika. On je taj koji može i mora da pokrene pitanje ovog kompleksa koji bi mogao da bude  lider u banjskom turizmu regiona.  Pokrenuli smo inicijativu da se pronađe model buduće vlasničke strukture, da li da se vlasništvo prenese na Vladu, odnosno RS, ili da se ide u formu privatno-javnog partnerstva. Nažalost, sve je ostalo „mrtvo slovo na papiru“ - kaže direktor ove ustanove Milorad Zekić za portal InfoBijeljina.

 

Podsjeća da je ovo bila tema i posebne sjednice Skupštine Grada Bijeljina.

- Najave čelnih ljudi u lokalnoj upravi o raspisivanju referenduma u najmanju ruku su neozbiljne. U rješenje statusa banje moraju se uključiti Vlada RS, ministarstva i lokalna uprava. A podrazumijeva se da nije jedna odluka ne smije ići na štetu mještana Dvorova. Ne treba samo zaboraviti da je vlasnik  JU „BanjaDvorovi“ Grad Bijeljina i da zato oni moraju biti inicijatori rješavanja višegodišnjih problema – kaže Zekić za naš portal. 

On podsjeća da 48 zaposlenih i desetak sezonaca imaju redovne plate, te uplaćene doprinose. Napravljen je i  reprogram sa Poreskom upravom i dugovi se izmiruju. 

- Cilj nam je da ustanova nastavi da se razvija i da se obim poslova širi. Imamo 105 ležajeva, a potrebno nam je bar 500. Ohrabruje da imamo neophodnu medicinsku opremu i stručan kadar – naglašava Zekić. 

Uz veću podršku nadležnih, ova ustanova postala bi nezaobilazna destinacija u zdravstvenom, ali i turističkom sektoru.


- Od 1990. godine, kada je završena izgradnja samo trećine hotela “Sveti Stefan” u ovaj objekat nije se značajnije ulagalo. Krov koji je prekriven tegolom, čiji je rok davno istekao prokišnjava, a za sanaciju je potrebno oko 200.000 maraka. Hotel raspolaže sa 42 sobe i 2 apartmana u koje godinama nije investirano. U prethodne četiri godine obnovljena je vanjska stolarija, dio unutrašnje, 3 sobe se renoviraju, a neophodno je da i bazen u sklopu hotela bude završen i natkriven.  Ako želimo da uđemo ozbiljno u tržišnu trku sa ostalim ustanovama ovog tipa, a vidite da banje poput Mlječanice, Teslića, Zotovića i druge sjajno posluju, moramo naći rješenje – upozorava Zekić. 

Banja raspolaže sa pet otvorenih bazena, a najveći, olimpijski izgrađen je prije 54 godine. I njima treba rekonstrukcija da bi se poboljšao kvalitet usluga. U dvorovoljanskoj banji imaju ambiciozne planove. Uz malo više sluha nadležnih, tvrde, uspjeli bi da ih realizuju. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )