FOTO: InfoBijeljina

Od 20. do 22. Oktobra, Bijeljina je domaćin I. Foruma obrazovanja Bijeljina 2021 na temu: Mladi na pragu poslovnog svijeta.

- Ideja vodilja Foruma obrazovanja Bijeljina 2021 je da njeguje sponu između relevantnih učesnika i na taj način kroz prezentaciju projektnih aktivnosti predstavi koncept novih ciklusa obrazovanja u Bosni i Hercegovini i regionu, koji će baštiniti na jednom sistemu partnerstva institucija vlasti, privrede i visokog obrazovanja u funkciji razvoja društva na opšte zadovoljstvo studenata, ističe Prof. dr Srđan Lalić, aktivni učesnik na projektima, organizator i idejni tvorac Foruma obrazovanja.

Forum obrazovanja će biti mjesto okupljanja i razmjene mišljenja između predstavnika institucija visokog obrazovanja, nadležnih ministarstava, privrednih komora, vlasti, kreatora ekonomskih politika i privrednih subjekata.
 
Vizija foruma je da forum obrazovanja bude mjesto gdje će institucije visokog obrazovanja, predstavnici vlasti i privredni subjekti kreirati otvoreni sistem sa ciljem razvoja obrazovnog sistema, tržišta rada, privrednog razvoja i razvoja društva. 

Drugi učesnik na projektima, organizator i dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini, Prof. dr Vesna Petrović, navodi da će teme plenarne i paralelnih sekcija na  Forumu obrazovanja obuhvatiti sva relevantna pitanja koja su od značaja za unapređenje stanja i uvodjenja inovacija u visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine, počevši od razvoja sistema dualnog obrazovanja, studije kratkih ciklusa, mreže evropskih preduzetnika, povezivanja instituacija visokog obrazovanja, tržišta rada i privrednih subjekata. 

 
Misija foruma je da okupi što veći broj renomiranih učesnika iz reda predstavnika vlasti, akademske zajednice, državnih zvaničnika, diplomatskog osoblja, privrednih komora, privrednika i poljoprivrednika.

Učešće na forumu su uzeli predstavnici sledećih institucija:

1. Univerzitet u Istočnom Sarajevu,
2. Univerzitet u Novom Sadu,
3. Univerzitet u Sarajevu,
4. Univerzitet u Tuzli,
5. Univerzitet u Zenici,
6. Sveučilište u Mostaru,
7. Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar,
8. Univerzitet Crna Gora,
9. Univerziteti iz Rusije, Austrije, Njemačke, Slovenije, Poljske, Kanade i Španije.
10. Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske,
11. Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, 
12. Privredna komora Republike Srpske
13. Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine,
14. Ugledni privrednici sa područja Grada Bijeljina, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine
15. Druge institucije iz regiona.

Profesori, na kraju ističu da je želja organizacionog odbora da primarni zaključak Foruma obrazovanja bude jačanje obrazovnog sistema uz uskladjivanje sa potrebama tržišta rada i privrednih subjekata na opšte zadovoljstvo studenata, učenika srednjih škola i poslodavaca, kako bi u budućnosti ovaj forum dobio epitet prepoznatljivog foruma. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )