FOTO: null

Nakon nedavne posjete redakcije portala InfoBijeljina Udruženju “Drugačiji svijet”, i priče koju smo objavili o djeci oboljeloj od autizma o kojoj ovo udruženje brine, pokrenuto je niz humanitarnih aktivnosti.

Priča je potresla javnost, oglasili su se i drugi mediji sa prostora BiH kako bi prenijeli apel za pomoć ovog udruženja koje se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji. Da podsjetimo - Udruženje “Drugačiji svijet”  je edukacijsko-rehabilitacijska ustanova za djecu školskog uzrasta, mlade i odrasle osobe oboljele od autizma  sa područja opštine Bijeljina. Krajni cilj udruženja jeste otvaranje Dnevnog centra koji bi olakšao život licima oboljelim od autizma kao i život njihovim porodicama koji bez adekvatne podrške i pomoći teško funkcionišu.

Udruženje ima namjeru  pružati usluge dnevnog zbrinjavanja ovih korisnika i obavljati usluge socijalne zaštite. Za rad sa oboljelom djecom neophodno je angažovanje stručnjaka (logopeda, defektologa, psihologa), održavanje radionica sa djecom oboljelom od autizma, savjetovanje roditelja i pružanje podrške porodicima oboljele djece,a sve u cilju  postizanja maksimalnih rezultata sa ovim licima. 

Udruženje je od nadležnih iz gradske uprave dobilo  neuslovne prostorije koje ne ispunjavaju ni minimum uslova za rad. Apel za pomoć probudio je  osjećanja onih koji razumiju koliko je autizam teška  bolest,  i koliko je brige, pažnje i njege potrebno licima koja nisu sposobna brinuti sama o sebi.

Pomoć je polako počela pristizati  i izvođenje radova na sanaciji  objekta  je u toku. Neki od  ljudi velikog srca koji su uputili pomoć udruženju željeli su ostati anonimni,  poput gospodina iz Švajcarske,  koji je omogućio sredstva za krovnu konstrukciju. Ovih dana za akciju  čišćenja i uređenja dvorišta udruženja javio se veliki broj volontera sa područja grada Bijeljine.

Firma “Modosoro” iz Glavičica , koju smo zatekli u prostorijama ovog udruženja, isporučila svoju donaciju obezbjedivši stolariju. Iz udruženja poručuju da im je svaka pomoć dobro došla  i da su neizmjerno zahvalni svima onima koji su im  do sada pomažući izašli u susret. Preostalo je još mnogo toga da se uradi počevši od sanacije krova, do sanitarija i uređenja enterijera.

Pomoć su obećali i nadležni iz opštine Bijeljina. Gradonačelnik  Mićo Mićić pozvao je na razgovor predsjednicu  udruženja ”Drugačiji svijet” kako bi se  problem ovog udruženja u što kraćem roku riješio.

Izgradnjom ove ustanove, pomažemo da bolesne osobe osjete da nisu odbačene od nas. A i mi ne možemo znati šta nam sprema život u narednim danima, godinama. Zamislimo se šta ako i nas snađe isto, šta sa nama? Ko dan nas njeguje? Zato izgradnjom ove ustanove a i pomaganju organizacije "Drugačiji svijet",  ne samo da pomažemo trenutno oboljelim, već i sami sebi, da doživimo osjećaj humanosti, jer svo dobro koje pružimo drugome da bismo mu pomogli da napreduje, završava svoj krug tako što se ponovo vraća nama,  poručuju odgovorni iz ove ustanove čija budućnost i budućnost onih o kojima brinu zavisi od malo dobre volje i humanosti  svih nas .

Piše : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )