FOTO: null

Bratstvo “Radost” iz Bijeljine postoji već godinu dana i svojim predanim humanitarnim radom privlači pažnju svojih sugrađana, a njihove humanitarne akcije iz dana u dan postaju sve intenzivnije.

Bratstvo “Radost” nije još uvijek registrovano kao humanitarna organizacija, međutim, u proteklih godinu dana učinilo je mnogo za socijalno ugroženo stanovništvo sa područja Semberije, pa i šire.

Bratstvo se iz dana u dan uvećava, trenutno broji 40 stalnih članova, a kroz organizaciju je prošlo nešto više od 80 ljudi. Do sada su realizovali 30 humanitarnih akcija, a najsvježi primjer njihove humanitarne aktivnosti je pomoći nemoćnom  starcu Živoradu Dugaliću iz Amajlija o kome je nedavno pisao naš portal InfoBijeljina.

Okupljena na semberskom imanju “Desetnik” ova neumorna grupa humanitaraca odlučila je da svojim sugrađanima, onima kojima je to najpotrebnije, pruži podršku i pomoć u borbi sa najtežim životnim problemima.

Princip njihovog rada zasniva se na prikupljanju članarine, njihovih stalnih članova, u iznosu od 10 KM na mjesečnom nivou, na osnovu kojih se prikupljeni novac raspoređuje za nabavku osnovnih životnih potrepština i njihovu raspodjelu stanovništvu iz socijalno – ugroženih kategorija.

“Shvatili smo da živimo u veoma teškom vremenu, da u našem okruženju postoji dosta ljudi koji žive ispod granice siromaštva i da im je neophodna pomoć za preživljavanje. Udruženi, izdvajanjem simboličnih novčanih sredstava, pomažemo ovim ljudima kojima je, vjerujte, svaka pomoć dobrodošla”, kaže Velislav Mišura iz bijeljinskog  Bratstva “Radost”.

Kako bi sve u njihovom radu bilo transparentno svaku svoju humanitarnu akciju proprate fotografijama i snimcima sa lica mjesta uz obrazloženje o čemu se zapravo radi, objavljujući na svojoj zvaničnoj fb stranicu.

U radu im pomažu i donatori iz dijaspore koji im šalju pomoć u novčanim sredstvima.

“Imamo dosta prijatelja iz inostranstva kojima se svidjela naša ideja i koji nam pružaju pomoć.Tako nam je nedavno stigla pomoć iz Australije u novčanom iznosu koji smo podijelili najugroženijim porodicama, takođe imamo i donatora iz Švajcarske, koji želi ostati anoniman, a čijim smo donacijama za Božić kupili pečenice i tako obradovali najugroženije naše sugrađane”, kaže Mišura.

Najviše i najčešće pomažu djeci i višečlanim porodicama, čija ih patnja kroz neimaštinu i neuslove života najviše pogađa.Neopisivi su susreti sa djecom koja u 21.vijeku traže da imaju samo više hrane, televizor i poneku igračku, to su situacije koje zaista motivišu da se priča o “Radosti” širi na način da i druge motiviše na humanost, kažu iz bratstva “Radost”.

Udruženje nema rukovodstvo i sve odluke donose dogovorom i parlamentarno, trenutno nemaju ni žiro račun preko kojeg bi se mogle vršiti uplate za pomoć. Do udruženja se najlakše može doći putem njihove fb stranice pod nazivom “Radost”. Bratstvo ističe da bi ovakvih udruženja u Republici Srpskoj trebalo biti što više i da njihovu ciljnu grupu treba da čine ljudi, bez obzira na vjeru i naciju, kojima je pomoć u ovom teškom vremenu najpottrebnija.

Takođe pozivaju sve ljude dobre volje i srca da im se priključe  kako bi omasovili bratstvo, a samim tim brže i laše pomogli ugroženima. Priključimo im se, jer kao što slogan pod kojim “Radost” djeluje kaže: “Naše malo, nekome može da znači mnogo”.

Piše: Snežana Miošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )