FOTO: InfoBijeljina

Kolo srpskih sestara „Mati Angelina Srpska“ iz Lopara čestim humanitarnim akcijama obraduje najugroženije sugrađane. Njegove članice čine dobročinstva - pomažu nevoljnicima, siromašnim i bolesnim i posjećuju stare osobe kojima je i lijepa riječ dragocjena.

Organizovale su i akciju za prikupljanje pomoći teško oboljelom sugrađaninu Peri Preliću iz Labucke. 

- Naša misija i jeste prije sveg humanitarna. Nažalost, sve je više onih kojima je pomoć potrebna. Ljudi nam se obraćaju sa molbama za sredstva za liječenje, za nabavku osnovnih životnih potrepština. Pomažemo koliko god možemo – kaže  predsjednica Kola Tanja Marković. 


Kolo srpskih sestara „Mati Angelina Srpska“ u Loparama  osnovano je 1993. godine, a sa radom prestalo ubrzo nakon završetka minulog rata. Zahvaljujući entiuzijazmu  pojedinih članica i njihovoj želji da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija, društvo je rad obnovilo prije dvije godine. Članica Kola Slobodanka Đurić kaže da se dobro dobrim vraća.



- Nema veće sreće nego vidjeti osmijeh na licu osobe kojoj pomognete da prebrodi teškoće. A svi ih ponekada imamo – kaže Slobodanka za portal InfoBijeljina.

Osim nesebične pomoći koju pružaju svima kojima je neophodna, članice ove humanitarne organizacije, ponosne su i na doprinos očuvanju običaja i tradicije srpskog naroda. Želja im je da vrijednost svog kulturnog naslijeđa sačuvaju od zaborava.

 

Vrijedne sestre okupljaju se, druže i tkaju, vezu, heklaju i pletu. Rukotvorine, ali i delicije iz srpske nacionalne kuhinje koje spremaju po receptima svojih majki i baka,  prodaju na bazarima i sajmovima. Prikupljeni prihod usmjeravaju tamo gdje je najpotrebnija. Poručuju, da se humanost se uvijek cijeni, i da će dobrota spasiti svijet.

Kolo srpskih sestara u Loparama djeluje pod okriljem Srpske pravoslavne crkve ali i lokalne zajednice. Načelnik Opštine Rado Savić, rekao je za portal InfoBijeljina, da ova humanitarna organizacija svojim djelovanjem nosi novu dimenziju ljudskosti i solidarnosti, koja je u ovim vremenima itekako dragocjena. 

 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )