FOTO: null

Neizvesna izgradnja deponije na Trgovskoj gori. Uprkos činjenici da su BiH i Hrvatska članice Konvencije o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu

Uprkos činjenici da su BiH i Hrvatska članice Konvencije o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, Hrvatska i dalje ignoriše nastojanja iz BiH da se obustavi plan izgradnje radioaktivnog materijala na Trgovskoj gori - zaključeno je na okruglom stolu održanom u Bihaću, na temu "Skladištenje ili odlaganje radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori - prekogranični uticaj i rizici za BiH i njeno stanovništvo".

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić izjavila je da hrvatska strana i dalje deluje isključivo u skladu sa svojim političkim odlukama.

- Iako su protiv skladištenja radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, pored BiH i građani Sisačko-moslovačke županije, deo hrvatske stručne javnosti, pa čak i neki hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu, za sada ne postoje naznake da će Hrvatska odustati od ove lokacije - rekla je Srebrenka Golić.

Golićeva je istakla da će tražiti od Saveta ministara BiH da hitno zatraži zajedničku sednicu Saveta ministra BiH i Vlade Hrvatske. Ona je podsetila da bi izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada bilo ugroženo više od 230.000 građana opština Novi Grad, Kostajnica, Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa, Bihać, s obzirom da je najbliže naseljeno mesto od predviđenog odlagališta udaljeno tek tri kilometra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )