FOTO: null

Poljoprivredna zadruga (PZ) "Jankovci" iz Hrvatske spremna je da uloži oko 30 miliona evra u ponovno pokretanje Fabrike šećera Bijeljina iz Velike Obarske, saznaju "Nezavisne".

Naime, predstavnici te zadruge, koja je strateški partner zainteresovan za kupovinu Fabrike šećera Bijeljina, zatražili su juče podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u ubrzavanju procesa pribavljanja nedostajuće dokumentacije i informacija, kojim bi bila obezbijeđena osnova za dostavljanje ponude u vezi s preuzimanjem ove fabrike.

Oni su danas na sastanku kojem su, pored predstavnika resornog ministarstva, prisustvovali i predstavnici Uprave Fabrike šećera Bijeljina, te Investiciono-razvojne banke RS, još jednom potvrdili zainteresovanost za preuzimanje Fabrike šećera, te predstavili plan ulaganja u tom slučaju, koji zasad nije predstavljen javnosti. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS juče su kazali da je sastanak organizovan u cilju nastavka razgovora u vezi sa daljim investiranjem u "Šećeranu".

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, pozdravio je zainteresovanost strateškog partnera i ozbiljnost koraka koji su preduzeti u cilju sagledavanja stanja u fabrici. On je, takođe, dao garancije da će strateškom partneru do kraja godine biti obezbijeđena sva dokumentacija u vezi s imovinom Fabrike šećera.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, svi prisutni su se složili da se učine sve neophodne radnje i napori u cilju što bržeg stavljanja u funkciju fabrike, kako ne bi bila upitna prerada šećerne repe u 2015. godini i kako bi poslovi na revitalizaciji fabrike bili blagovremeno završeni.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS zajedno s organima upravljanja u Fabrici šećera Bijeljina preduzima mjere u cilju stvaranja uslova za nastavak procesa rada i oživljavanje šećerane", navedeno je u saopštenju. U njemu se još podsjeća da je Vlada RS u dva navrata izvršila odobravanje sredstava Fabrici šećera Bijeljina u iznosu od 95.390 i 30.000 maraka, koja su iskorištena za pokretanje aktivnosti za revitalizaciju fabrike do ulaska i preuzimanja daljeg finansiranja od strane novog strateškog partnera. Nakon sastanka u Ministarstvu, predstavnici strateškog partnera imali su prijem kod Željke Cvijanović, predsjednika Vlade RS, tokom kojeg je takođe izražena opredijeljenost u sprovođenju zajedničkih aktivnosti usmjerenih ka revitalizaciji Fabrike šećera.

Rade Rakić, pomoćnik direktora za tehničke poslove "Šećerane", rekao je da su predstavnici PZ "Jankovci" i juče izrazili želju da preuzmu fabriku.

"Ostaje sada samo pitanje da se urade revizijski izvještaji, imovinski ulošci iz katastra i da se ponovo tada pristupi razgovorima, konačnom dogovoru i preuzimanju fabrike od strane PZ Jankovci", rekao je Rakić. Prema njegovim riječima, strateški partner je upoznat s obavezama koje mora ispuniti u slučaju preuzimanja, a to su izmirenje obaveza prema radnicima, izvođačima i povjeriocima, ulaganja u remont i rekonstrukciju fabrike, kako bi se 2015. godine izvršila probna, a 2016. godine puna kampanja.

"Kada su u pitanju cifre, radi se o ulaganjima od cirka 25-30 miliona evra", rekao je Rakić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )