FOTO: null

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom izabran je za novog mitropolita dabrobosanskog, odlučio je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve.

Hrizostom će biti ustoličen u idućih nekoliko mjeseci, a na čelo eparhije Zvorničko-tuzlanske stiže episkop Fotije iz Dalmatinske episkopije. Sjedište mitropolije Dabrobosanske je u Sarajevu, gdje su mnogi Srbi, prema riječima osnivača Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušana Šehovca, u veoma teškom položaju. Srpska kulturno-istorijska baština u Sarajevu, kaže, čini ogromnu zbirku ostavštine prošlih generacija i zato je treba brižno čuvati.

- Pravoslavna crkva tu ima veliku ulogu i odgovornost. Zbog toga je značajno da mitropolit Hrizostom bude u Sarajevu, da bude jezgro i stub okupljanja i čuvanja duše i vjere srpskog naroda. Ako tako ne bude, vremenom će biti uništeni svi tragovi stoljetnog postojanja srpskog naroda u Sarajevu - poručio je Šehovac.

Sabor Srpske pravoslavne crkve, poslije višednevnog zasjedanja, juče je završio zasjedanje izborom novog Sinoda i imenovanjem vladika na upražnjena eparhijska mjesta. U novi Sinod - "crkvenu vladu" izabrane su vladike Milutin iz Valjeva, Justin Žički, Fotije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Vladika Atanasije Rakita će preći iz Bihaćko-petrovačke u Mileševsku eparhiju, koja je bila upražnjena. Nišku eparhiju preuzeće vikarni episkop Arsenije. Episkop Antonije sa dužnosti starješine Podvorja SPC u Moskvi preuzeće dužnost patrijarškog vikarnog episkopa. Do promjena je došlo i u evropskim eparhijama pa će Sergej iz Njemačke preći u Bihaćko-petrovačku eparhiju, a vladika Andrej će pored Austrijske eparhije biti i administrator Njemačke eparhije.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je juče episkopu Hrizostomu izbor za mitropolita dabrobosanskog, a episkopima Sergeju i Fotiju zaželio je srećan prelazak u nove eparhije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )