FOTO: gastro.24sata.hr

Hronična bol igra veliku ulogu u različitim zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti, artritista, astme, raka i demencije. Kontrolisanjem boli smanjujete i rizik za razvoj bolesti.

Neke namirnice mogu povećati upalu. Naprimjer šećer i bijelo brašno ogromni su krivci. No postoje namirnice koje mogu smanjtii hroničnu upalu te se boriti protiv karcinoma i drugih bolesti. Najbolja vijest je ta što sve te namirnice imaju dobar ukus stoga ih je lako dodati u vašu ishranu.

Omega-3 masne kiseline

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama odlična je za borbu protiv upale. Studije pokazuju da su miševi koji su hranjenin ekstra djevičanskim maslinovim uljem zaustavili razvoj artritisa i smanjili otok u zglobovima.

Hrana bogata omega-3 smasnim kiselinama su masne ribe poput lososa, tune i skuše. Chia sjemenke, orasi, jaja i orašasti plodovi takođe su bogati omega-3 masnim kiselinama.

Bijeli luk

Bijeli luk, luk i prasa sadrže antioksidans kvercetin koji može ublažiti upalu. Bijeli luk je posebno učinkovit. Dnevno pojedite četiri čena bijelog luka. Bijeli luk je dobar i u borbi protiv raka i može umanjiti rizik od bolesti srca i demencije.

Trešnje

Trešnje sadrže antioksidans antocijanin koji je poznat kao protivupalni antioksidans. Istraživanja pokazuju da su i peteljke od trešanja jednako učinkovite. Redovna konzumacija soka od trešanja može vam pomoći da se riješite boli i ukočenosti.

Podjednako su dobre i jagode, maline, borovnice i kupine.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je protivupalno super piće. Toliko je dobar za svaki dio tijela da biste ga trebali piti čak i ako vas ništa ne boli! Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji smanjuju upalu. Pomaže i u sprečavanju raka, topljenju masti na stomaku te pomaže u smanjenju depresije.

Zeleni čaj ne sadrži puno kofeina tako da ga možete piti popodne ili naveče a da vam ne poremeti ciklus spavanja. Nemojte mu dodavati šećer.

Đumbir

Đumbir ima snažno protivupalno dejstvo. Konzumirajte ga kao čaj i dodatak hrani. Jedno je istraživanje pokazalo da je ekstrakt đumbira pomogao 63 posto učesnika da se riješe bolova u koljenu. Takođe, ako ste pretjerali s vježbanjem, đumbir vam može pomoći da se osjećate bolje. Đumbir pomaže i u snižavanju nivoa šećera u krvi i bori se protiv srčanih bolesti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )