FOTO: Avaz.ba

Većina nas ljeti se od sunca, osim korištenjem krema sa zaštitnim faktorom, štiti i šeširima i sunčanim naočalama. No, postoji i hrana koja kožu može zaštititi od štetnih UV zraka.

Maslinovo ulje

Zahvaljujući visokim količinama vitamina E i polifenolima, dnevna konzumacija nezagrijanog maslinovog ulja može štititi kožu. Brojne studije pokazale su da vitamin E može umanjiti posljedice oksidacijskog stresa te smanjiti posljedice štetnog UV zračenja. Zato ljeti u salatu ili u skuvano povrće uvijek dodajte jednu kašiku maslinovog ulja.

Pomagači su i orasi, koji sadrže zdrave omega-3 masti. Oni pomažu ćelijama u vanjskom sloju kože u borbi protiv UV zračenja, sprečavajući njihovo propadanje.

U poređenju s drugim voćem, jabuke imaju najveću koncentraciju polifenola, biljnih spojeva koji pomažu u reguliranju upale, smanjuju oksidacijski stres i pojačavaju imunitet.

Čaj i kafa su, također, puni polifenola, koji blagotvorno djeluju na kožu. Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje kafe usporava starenje kože i nastanak pjega.

I crno vino ima visok sadržaj polifenola pa, ako konzumirate dvije-tri čaše ovog pića, unosite dodatne količine antioksidansa. Brokula je, također, bogata polifenolom. Odlična je u borbi protiv upala, a pomaže i u borbi protiv raka. Aktivira i odbrambeni sistem kože kad smo izloženi UV zračenju.

Starenje i opekotine

Ljeti što češće konzumirajte bosiljak, jer ova začinska biljka sadržava antioksidans zeaksantin, koji pomaže pri filtriranju UV zračenja iz mrežnice i tako štiti vid.

Što češće jedite i lubenicu, jer ona sadrži visok nivo likopena, koji pomaže u otpuštanju štetnih spojeva slobodnih radikala pa tako čuva kožu od starenja i opekotina.

Korisni paradajz

Paradajz možemo jesti u najraznovrsnijim jelima, a neki ga toliko vole da ga grickaju kao jabuku. Antioksidans likopen koji se nalazi u paradajzu, umanjuje osjetljivost kože na sunce i opekotine. Da biste iskoristili učinak likopena, najbolje je kuvati paradajz i iskoristiti ga u umacima ili u varivima s drugim povrćem. Ljudi su manje osjetljivi na sunce ako piju četvrtinu čaše soka od kuhanog paradajza dnevno.

Maline, borovnice…

Maline, borovnice i kupine bogati su antioksidantima koji podižu prirodnu zaštitu od štetnih UV zraka sunca. Likopen koji se nalazi u njima, daje im lijepu crvenu boju. No, ako se zasitite ovih bobica, probajte nešto novo - goji bobice.

Vitamini iz špinata

Vitamini u sirovom špinatu pomažu koži da se bori protiv sunčevih zraka i usporavaju proces starenja. Antioksidanti koji se nalaze u listovima, putuju tijelom i raspršuju se pa uništavaju slobodne radikale. Dokazano je da svakodnevno konzumiranje kratko prokuhanog špinata pomaže tijelu 50 posto više u borbi protiv ponovnog povratka melanoma nakon izlječenja.

Tamna čokolada

Tamna čokolada ima velik udio kakaa, koji je jak antioksidant, jer u sebi ima flavanol. On kožu čini hidratantnijom i mekšom. Umjesto čokolade, možete popiti i šolju kakaa, jer je dokazano da koža postaje čak 25 posto manje osjetljiva na sunce.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )