FOTO: pixabay

Ako već duže vrijeme imate probleme sa varenjem, neophodno je da promijenite način ishrane i uvedete laganu hranu koja će olakšati probleme povezane sa veoma bitnim procesom u organizmu, kakav je varenje.

Moderan način života koji vodimo, nepravilne prehrambene navike i nedostatak fizičke aktivnosti doveli su do toga da mnogi ljudi imaju probleme sa probavom poput iritabilnog crijeva.

Uobičajeni simptomi loše probave uključuju kiselinu, zatvor, nadutost, mučninu, bol, upalu i nerijetko dijareju.

Hrana koja je se lako vari olakšava probavne probleme

Banane

Banane su dobre za one koji imaju problem sa dijarejom. Ovo mekano voće, bogato vlaknima, lako se vari, a sadrži i mnogo hranjivih i zdravih sastojaka.

Jaja

Jaja su popularna namirnica i često su sastavni dio doručka jer sadrže veliku količinu proteina. Bogata su kalcijumom i drugim hranjivim sastojcima. Osim toga, jaja nisu teška za varenje.

Izbjegavajte dodatne namirnice uz jaje poput punmasnih sireva i maslaca, jer oni mogu da otežaju varenje.

Piletina

Piletina je poznat izvor proteina i ne sadrži ugljene hidrate i vlakna. Dobra je opcija za osobe koje imaju osjetljiva crijeva jer je stomak lako svari.

Mliječni proizvodi

Sve vrste mliječnih proizvoda sadrže malo vlakana tako da pogoduju probavi. Pokušajte da u svoju ishranu uvrstiti ona mlijeka ili sireve koji ne sadrže visok procenat masti.

Rafinisano brašno i žitarice

Oduvijek se smatralo da treba izbjegavati rafinisanu hranu, naročito ukoliko su prisutni problem sa probavom.

Međutim, rafinisano brašno i žitarice postaju lako svarljive zbog procesa obrade kroz koji prolaze tako da ih mogu koristiti i osobe sa probavnim problemima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )