FOTO: avaz.ba

Kako najavljuju brojni svjetski mediji, specijalni odbor FIFA-e koji se bavi promjenama pravila fudbalske igre (IFAB), razmatraće 27. oktobra prijedlog iz Južne Amerike.

Fudbalska utakmica traje dva puta po 45 minuta, s pauzom od 15 minuta na poluvremenu. Međutim, pitanje je koliko dugo će još biti tako, jer kako najavljuju brojni svjetski mediji, specijalni odbor FIFA-e koji se bavi promjenama pravila fudbalske igre (IFAB), razmatraće 27. oktobra prijedlog iz Južne Amerike da pauza bude produžena sa 15 na 25 minuta.
 
Odluka 27. novembra

Predsednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni) dobio je pismo predsednika COMNEBOL-a Alehandra Domingeza (Alejandro Dominguez) u kojem je navedena njegova želja da test bude izvršen na meču Kopa libertadores (južnoamerički pandan Ligi prvaka) između Palmeirasa i Flamenga koji je na programu 27. novembra.
 
Ukoliko bi prijedlog bio usvojen najvjerovatnije bi počeo da se primjenjuje na ostalim međunarodnim mečevima, najprije pod okriljem COMNEBOLA-a, onda i šire.
 
Neke struje u FIFA-i, podsjetimo, prije 12 godina imale su ideju da produže pauzu između poluvremena na 20 minuta, no tada je to ocijenjeno kao suviše komercijalan iskorak, pa je odbijeno.
 
Ovakva promjena zasnovana je na modelu Superboula, gdje su pauze postale kultne i traju značajno duže nego u ligaškom dijelu NFL sezone. Tokom njih se na terenu pojavljuju najveće zvijezde svjetske estradne scene i zabavljaju publiku. Nešto slično pokušao je da implementira Fudbalski savez Njemačke (DFB) u finalu kupa 2017. godine. Tada se na terenu pojavila superzvijezda Helena Fišer, međutim najveći broj gledalaca negativno je reagovao...
 
Nova promjena

Promjena dužine trajanja pauze na poluvremenu bila bi samo još jedna u nizu otkako je na čelo FIFA-e došao Infantino. U njegovom mandatu Svjetsko prvenstvo je prošireno sa 32 na 48 selekcija (od 2026. godine), reformisao je Mundijal za klubove (od 2023. igraće 24 tima iz šest konferderacija), u planu je učestalije održavanje svjetskih reprezentativnih šampionata (svake dvije umjesto četiri godine).
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )