FOTO: null

“Srpska nije El Dorado i ne mogu svi jesti zlatnim kašikama. Naredne godine očekuju nas bolne reforme na osnovu sporazuma sa MMF-om,a koje podrazumijevaju i “redukciju radne snage”, poručio je u intervjuu za Euro blic Ministar rada Milenko Savanović.

Njegove najave u Vladi kao da nisu čuli pa danas svi redom poručuju da od toga nema ništa.A i ministar Savanović danas priča sasvim drugu priču.

Iako u pismu namjere jasno stoji da se Srpska obavezala smanjiti broj zaposlenih i izdvajanja za plate u javnom sektoru, u Vladi tvrde da neće biti tako.

“Otpuštanja neće biti u javnom sektoru i smanjenja plata po onome što smo mi na Vladi do sada”, kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Savanović je u spornom intervjuu još jednom potvrdio ono što je rekao za ATV da će se uskoro mijenjati Zakon o platama budžetskih korisnika i da će im Vlada minuli rad smanjiti na 0,3 odsto, jer je već smanjen u realnom sektoru.

Iznenađenje njegovim najavama ne kriju u ministarstvu lokalne samouprave koje po Savanovićevim navodima priprema zakon.

“Ja ne znam odakle vama informacija da radimo taj zakon. Mi smo u ovom trenutku u nekim analitičkim pripremnim aktivnostima ali to će svakako sačekati jesen i tu priču u skladu sa potrebama otvarati. Moguće je da će biti usaglašavanja zakona vezano za Zakon o radu, ali to je ono o čemu trenutno radim oanalitiku”, rekla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS.

Ni ministar prosvete Dane Malešević nije čuo ono što je izjavio njegov kolega iz resora rada.Ne zna ni šta piše u pismu namjere koje je Vlada poslala MMF-u. U analizi kreditora jasno se navodi da je resor prosvjete sporan, jer uprkos tome što se broj školaraca stalno smanjuje raste broj zaposlenih.

“Ja ne znam, nisam čitao pismo namjere i šta je tamo tako da … ja znam šta imam trenutno u ministarstvu i nema viška zaposlenih i vidjećemo. Pravićemo analize”, izjavio je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Malešević kaže da za sada samo zna da u njegovom kabinetu nema viška radnika, jer je za dvije godine zaposlio samo vozača i šefa kabineta.

Po nalazima MMF-a viška zaposlenih osim u obrazovanju ima i u zdravstvu i policiji, ali ministar Lukač najavljuje čak i nova zapošljavnaja. Negiranju MMF-ovih zahtjeva i sopstvenih navoda danas se pridružio i sam ministar rada.

“Kada je u pitanju otpuštanje i aranžman sa MMF-om nema tu ništa konkretno mislim da neće biti otpuštanja”, kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Savanović kaže da se broj zaposlenih može smanjiti samo prirodnim odlaskom u penziju. Mjere se ipak moraju brzo provoditi jer misija MMF-a u kontrolu stiže do kraja godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )