FOTO: rts.rs

Muzički stil prve polovine devedesetih godina kreirali su hitovi koji 2020. godine slave tri decenije od objavljivanja. Mnogi se sa nostalgijom sjećaju i često slušaju pjesme koji su dominirale svjetskim top-listama 1990. godine, međutim, neke od njih nikada nas zaista nisu ni napustile.

Svi vole muziku svoje mladosti. Ona ih vraća u bezbrižna vremena, podsjeća na prve ljubavi, ekskurzije, lude žurke, sjedenje sa društvom kod nekoga iz ekipe... 

Međutim, ovde nije riječ o nostalgičnom putovanju u nečiju mladost. U pitanju je nešto sasvim drugo – pjesme koje su oblikovale zvuk popularne muzike u prvoj polovini devedesetih godina 20. vijeka i dalje mogu da se čuju svuda, iako se ove godine navršava 30 godina od kada su predstavljene svijetu.

Резултат слика за Depeš mod
„Depeš mod“, grupa koja i dalje vrlo aktivno nastupa, 5. februara 1990. godine poručila nam je da uživamo u tišini (Enjoy the Silence). Rok prožet elektronskim zvukom ili sint-pop sa čvrstim rok skeletom po kojem je poznat engleski bend do danas nije otišao u zaborav. Niti namjerava u skorije vrijeme.   

Резултат слика за Šinejd O'Konor
Uprkos tome što je karijera Šinejd O'Konor odavno pošla silaznom putanjom, pjesma koju je napisao pokojni Prins malo-malo pa iskoči iz nekog programa. Radijskog, televizijskog, programa za internet. Nije ni čudo jer zaista ništa ne može da se uporedi (Nothing Compares 2 U) sa emocijama koje irska pjevačica emituje pjevajući o tome kako preživljava ljubavni krah. 

Резултат слика за maddona
Inspirisana plesačima i koreografima, kraljica popa pokrenula je Vogue trend. Sve popularniji žanr dens muzike uz prstohvat disko zvuka koji je odavno bio pokojni, napravio je haos na muzičkoj sceni upravo zahvaljujući Madoninoj pesmi.

Резултат слика за billy idol
Divlji Bili Ajdol na vrhuncu slave bio je neukrotiv. Takve su mu bile i pjesme – uzmi ili ostavi. Album Charmed Life imao je nekoliko „numera za sva vremena“, ali je Cradle of Love nekako ipak malo ispred ostalih. 

Резултат слика за jon bon jovi
Najveći uspjeh koji je Džon Bon Džovi postigao kao solo izvođač došao je u vidu pjesme za film Mladi revolveraši 2. Priča se da je hit Blaze of Glory nastao kada se Džon suprotstavio Emiliju Estevezu. Glumac je htio Wanted Dead or Alive, Džon je smatrao da tekstualno ta pjesma ne odgovara filmu. Kantri-rok tema nastala je ubrzo, osvojila srca publike za tren oka i nikada nije dozvolila da prestanemo da mislimo na nju.

Резултат слика за all i wanna do is make love to you heart
Hitovi All I Wanna Do Is Make Love to You grupe „Hart“ i Ice Ice Baby repera Vanila Ajsa ne uklapaju se potpuno u profil ostalih pjesama, naročito kada se uzme u obzir kontroverza oko plagiranja, tj. prevelike sličnosti Ajsovog djela sa kompozicijom Under Pressure grupe „Kvin“, iz 1981. godine. 

Резултат слика за vanilla ice ice ice baby
Ipak, ne može se praviti nikakva muzička lista za 1990. godinu bez te dvije pesme. Svakako dovoljno često iskoče iz polusna u koji se povuku da bi nas podsjetile na nekadašnju muzičku modu. I sve ostale vidove mode.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )