FOTO: null

Psihoze, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), depresija i šizoafektivna stanja najčešće su dijagnoze koje pojedini stanovnici RS, uz pomoć falsifikovane medicinske dokumentacije, prilažu da bi dobili invalidske penzije.

Najveći "profesionalci" u tome su na području Hercegovine, gdje je i otkriveno najviše lažnih nalaza.

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS već godinama vodi borbu protiv prevaranata koji na razne načine nastoje da dobiju invalidske penzije. Kontrole koje obavlja Fond PIO su neprestane, ali prevaranti ne odustaju, pa ne biraju da li će izmisliti ljekara, ustanovu ili dijagnozu da bi dobili invalidske penzije.

Iz tog razloga u posljednjem periodu pooštrene su provjere validnosti medicinske dokumentacije u svim slučajevima gdje je postojala sumnja da su prava nelegalno ostvarena.

- Provjera validnosti medicinske dokumentacije sada nam je prioritet. Za više desetina korisnika zatražili smo u medicinskim ustanovama u Srbiji i BiH da provjere njihove papire i u službenim dopisima do sada dobili potvrde da je ove godine kod 50 lica bilo riječi o falsifikovanju ili drugim oblicima lažiranja - rekli su u Fondu.

Istakli su da je svih 50 otkrivenih slučajeva bilo na području Hercegovine, odnosno filijale Fonda PIO Trebinje.

- I procenat invalidskih penzija u filijali Trebinje mnogo je veći nego u drugih pet filijala Fonda, kao i učestalost dijagnoza poput psihoze, PTSP-a, depresije, šizoafektivnih stanja za korisnike sa tog područja, što je opredijelilo Fond da obavlja kontrole sa težištem baš u toj filijali - istakli su u Fondu.

Dodali su da se procenat invalidskih penzija razlikuje od filijale do filijale i da je najbolji, odnosno najmanji u Doboju, a najveći i najnepovoljniji u Trebinju.

Fond PIO nedavno je otkrio 29 novih prevara sa medicinskom dokumentacijom za invalidske penzije, koja je izdata u bolnicama u Mostaru, Trebinju i Beogradu.

U deset otpusnih pisama iz bolnica lažirano je ime istog ljekara, u jednom slučaju navedeno je ime ljekara koji nikada nije radio, a u dva slučaja potpuno je bio identičan tekst otpusnih pisma.

Broj korisnika

U isplati novembarske penzije u Srpskoj, od ukupno 251.511 korisnika, invalidske penzije čine 40.044 ili 15,92 odsto.

- To je najbolja struktura do sada. Sa navedenim procentom invalidskih penzija Fond PIO je u vrhu država bivše SFRJ, odmah iza Slovenije. Prvi put procenat te vrste prava je ispod 16 odsto, dok je prije tri godine iznosio 18,5 odsto, a ranije i još više - rekli su u Fondu PIO.


Ukupan broj korisnika invalidske penzije

Godina Korisnici

  • 2005. 2.686
  • 2006. 3.308
  • 2007. 3.549
  • 2008. 4.084
  • 2009. 3.649
  • 2010. 2.146
  • 2011. 2.157
  • 2012. 1.691
  • 2013. 1.444
  • 2014. 910

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )