FOTO: InfoBijeljina.com

Osnovan 2008. godine, na inicijativu nekolicine vojnih pilota, Helikopterski servis Republike Srpske, zahvaljujući brojnim akcijama spasavanja i zaštite života ljudi i materijalnih dobara, te učestvujući u akcijama spasavanja prilikom ekstremnih vremenskih nepogoda i medicinskih evakuacija, danas 12 godina kasnije, s pravom nosi epitet najbolje organizovanog narodnog servisa koji je na usluzi svim građanima RS.

Povećanjem helikopterske flote, proširene su i operativne mogućnosti ovog servisa  čija se raspoloživost sa dva laka helikoptera prilagodljive izmjene enterijera, ogleda, kako u službi klasičnog transporta, tako i transporta pacijenata, nošenja tereta, te brojnih operacija pomoći i spasavanja.

Svih šest pilota zaposlenih u Helikopterskom servisu Republike Srpske, nekadašnji su vojni piloti koji su kvalifikacije i obuku za sve neophodne operacije sticali na vazduhoplovnoj akademiji. 

Njihova sposobnost, ali i humanost bile su presudne za uspješan odgovor na sve specifične zadatke u kojima su se nalazili, što je rezultiralo i potpisivanjem sporazuma o saradnji sa MUP RS, Civilnom zaštitom i Ministarstvom zdravlja RS.

Ovim je spektar operacija ovog helikopterskog servisa u potpunosti proširen.

Samo vazdušni medicinski transport koji se izvodi u hitnim slučajevima danas broji 174 izvedene operacije "od istoka do jugoistoka RS", iz medicinskih ustanova sa prostora Bijeljine, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Foče, Trebinja i Nevesinja. 

Tim Helikopterskog servisa Republike Srpske je za svoj dosadašnji rad odlikovan „Ordenom Miloša Obilića“, kao i „Ordenom časti sa zlatnim zracima“.

Helikopterski servis Republike Srpske dobitnik je i brojnih priznanja, plaketa i zahvalnica raznih institucija, privrednih subjekata, te gradova i opština Republike Srpske.

Ekipa portala InfoBijeljina bila je pod oblacima sa pilotima koji priskaču u pomoć kad nam je najteže, a opširnije pogledajte na našem  VIDEO  prilogu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )