FOTO: InfoBijeljina

Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine odborio je da se vozilima Oružanih snaga BiH prevozi izborni materijal.

"Centralna izborna komisija BiH je primila odluku Zukana Heleza, minstra odbrane BIH o pozajmici resursa ovog ministarstva što će biti realizovano i detaljno uređeno kroz zaključivanje Ugovora o pozajmici", saopšteno je iz CIK-a.

Podsjećanja radi, još ranije Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BIH rekao je da neće dati saglasnost na korištenje vozila Oružanih snaga BiH.

U CIK-u pojašnjavaju da su ranije poništili Odluku CIK-a o izboru najpovoljnijeg ponuđača za transport izbornog materijala te da član 1.11 Izbornog zakona BiH govori da su svi organi vlasti na svim nivoima i zvaničnici u BiH obavezni pomagati organima nadležnim za provođenje izbora.

"Centralna izborna komisija BiH se 05.09.2024. godine za podršku obratila Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine. Od Ministarstva odbrane BiH je zatraženo odobrenje upotrebe kamiona i kombi vozila Ministarstva odbrane BiH  za transport izbornog materijala za Lokalne izbore 2024. godine od Skladišta Centralne izborne komisije BiH u Istočnom Sarajevu do gradova /opština u Bosni i Hercegovini i povrat nazad do Skladišta Centralne izborne komisije BiH", saopšteno je iz CIK-a.

U CIK-u napominju da će se transport odvijati uz policijsku pratnju, uz prisustvo službenika CIK-a koji je zadužen za primopredaju materijala koji se transportuje te da se transpor todvija od Skladišta CIK-a do sjedišta opštinskih izbornih komisija koje su smještene u zgradama opština i gradova bez dolaska na biračka mjesta.

Napominjemo, da se navedeni transport odvija uz policijsku pratnju, uz prisustvo službenika Centralne izborne komisije BiH koji je zadužen za primopredaju materijala koji se transportuje, te da se transport odvija od Skladišta Centralne izborne komisije BiH do sjedišta općinskih/gradskih izbornih komisija koje su smještene u zgradama općina/gradova bez dolaska na biračka mjesta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )