FOTO: null

Iako su spektakularno hapšeni pod sumnjom za kriminal, utaju poreza, zlouoptrebu položaja i štetu prema državi BiH tešku i do dvije milijarde maraka, osumnjičeni u ,,najvećim,, akcijama Tužilaštva BiH danas se nalaze na slobodi i čekaju podizanje optužnic

Akcije "Boss", "Pandora" i "Meso", u kojima je hapšeno na desetine "krupnih riba", među kojima su Anes Sadiković, Kemal Čaušević, bivši direktor UIO, Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj, bivši federalni ministri poljoprivrede i trgovine, itd., nisu rezultirale podizanjem optužnice iako se prvobitno govorilo da su svojim nedjelima oštetili budžet BiH za velike sume.

Dakle, sve tapka u mjestu iako su "Nezavisne" još početkom januara ove godine upozorile da su gotovo sve "krupne ribe", koje su hapšene pod sumnjom da su državu oštetile za milijarde KM, na slobodi i čekaju, ne suđenje, već podizanje optužnice.

Sadiković, poznatiji kao "kralj tekstila", uhapšen je septembra 2012. godine pod sumnjom da je uvozom tekstila u BiH utajio gotovo 300 miliona KM. Na slobodu, gdje se i danas nalazi, pušten je šest mjeseci nakon toga uz kauciju od 290.957 KM.

"Još nema optužnice, očekujemo da bi mogla biti ubrzo", kratko je rekao Alija Galijatović, advokat iz Sarajeva koji zastupa Sadikovića, potvrđujući da se njegov branjenik nalazi na slobodi.

Pored akcije "Boss", posebna priča je i sa "najvećom poslijeratnom akcijom protiv organizovanog kriminala, korupcije i utaje poreza", u kojoj je u junu prošle godine uhapšen Čaušević, zajedno sa još 29 carinika. On je bio osumnjičen da je budžet BiH oštetio za čak dvije milijarde KM omogućavajući povlašteni položaj nekim uvoznicima tekstila, među kojima je bio i Sadiković. Ono što je zanimljivo jeste da su svi carinici koji su zajedno sa Čauševićem bili hapšeni vraćeni na posao.

Asim Crnalić, Čauševićev advokat, kaže da još nema optužnice, ali da i ne očekuje da je bude.

"Što se mene tiče, mogu i zaboraviti to. Osobito tvrdim da optužbe ne stoje, jer kada se dugo vodi istraga, odbrana zaključuje da Tužilaštvo nema dobre dokaze, jer da ima, vrlo brzo bi bila podignuta optužnica", rekao je Crnalić.

Još jedna od krupnih akcija, koja je barem zasad bez epiloga, je i akcija "Meso", u kojoj su hapšeni nekadašnji federalni ministri Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj. Tužilaštvo je uhapšene u ovoj akciji sumnjičilo za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca, čime je budžet oštećen za 11,6 miliona KM. Utaje su rađene na način osnivanja i fiktivnog gašenja preduzeća sa ostavljenim velikim dugovanjima za poreze. Bahilj se danas nalazi na slobodi, dok se Ivanković Lijanović nalazi u pritvoru, ali zbog drugog krivičnog djela.

"Tužitelj nam je neki dan rekao da će podići optužnicu najdalje do Božića i mi to sada očekujemo. Rekao je i to da je dugo čekao na finansijsko vještačenje, pa nije bio time zadovoljan i tražio je dopune", rekla je Nada Dalipagić, advokat Jerka Ivankovića Lijanovića.

U Tužilaštvu BiH, na pitanje dokle se stiglo sa istragama u predmetima "Boss", "Pandora" i "Meso", kažu da su "u intenzivnim i završnim fazama istrage i uskoro će biti donesena tužiteljska odluka".

Jedina "velika" afera u kojoj je podignuta optužnica je u predmetu "Gibraltar", gdje su članovi Uprave HT Mostar Stipe Prlić i Zoran Bakula te Neven Kulenović, direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, optuženi za zloupotrebu položaja i primanje mita od 3,8 miliona evra. Dobri poznavaoci prilika tvrde da bi i ovaj slučaj završio u ladici da se ne radi o međunarodnom kriminalu, jer su zvanične službe Slovenije i Austrije insistirale da se to istjera na čistac.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )