FOTO: null

U Institutu za nestala lica BiH nije uređeno ko kako troši budžet, niti su poznati troškovi i izvori finansiranja njegovih projekata, aktivnosti i organizacionih jedinica.

Na haotično stanje ukazano je u izvještaju o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u Institutu za nestala lica, koji je stigao u Parlament BiH. U izvještaju je navedeno da u Institutu za nestala lica ne postoje akta kojima se uređuju izrada i izvršenje budžeta i srednjoročnog plana i procesi upravljanja imovinom, naplate sopstvenih prihoda i povrata neopravdano utrošenih ili pogrešno isplaćenih budžetskih sredstava.

- Kolegijum direktora ne raspravlja o ključnim rizicima u poslovanju. Institut nema ažuriran pravilnik o unutrašnjoj organizaciji u smislu definisanja obaveza rukovodilaca na svim nivoima za uspostavljanje, razvoj i sprovođenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole - navedeno je u izvještaju.

Institut za nestala lica nema ni jasno definisana ovlašćenja i odgovornosti za realizaciju utvrđenih ciljeva programa, projekata i aktivnosti.

- Institut ne imenuje ni rukovodioce budžetskih programa koji imaju ovlašćenja za upravljanje novcem, a nije uspostavljeno ni delegiranje ovlašćenja i odgovornosti za pojedine poslove na druge zaposlene. Ne postoje ni jasna pravila ili interni akt kojim se definišu situacije potencijalnih slučajeva sukoba interesa i načina postupanja u takvim situacijama. Ne sačinjavaju se ni izvještaji o potraživanjima, a u računovodstvenom sistemu ne prate se troškovi i izvori finansiranja projekata i aktivnosti, ni organizacionih jedinica Instituta za nestala lica. Ne postoji ni informaciono uvezana centralizovana evidencija potpisanih ugovora i obaveza, a nije obezbijeđena ni transparentnost podataka, niti Institut ima veb sajt iako je počeo sa radom još 2005. godine - piše u izvještaju.

Iako je Savjet ministara BiH naložio u aprilu 2016. godine da bude razvijen sistem finansijskog upravljanja, Institut za nestala lica nije ispunio taj zadatak.

U Institutu za nestala lica ne postoji ni kodeks ponašanja, ali u njemu tvrde da primjenjuju kodeks ponašanja državnih službenika u institucijama BiH iako su obavještenje o tom kodeksu zaposlenima poslali tri dana prije nego što su uputili izvještaj Parlamentu BiH. Iako za njega nisu dobili obavezno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, u Institutu za nestala lica navode da imaju srednjoročni plan koji se odnosi na period od 2018. do 2020. godine. Institut ima godišnji budžet od 3,34 miliona KM i 52 radnika, ali u njemu tvrde da im je za realizaciju određenih zadataka neophodno kadrovsko jačanje.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović kaže da su u Institutu za nestala lica rašireni korupcija i nezakonitosti.

- Savjet ministara BiH još od 2009. godine nije razmatrao izvještaj o radu Instituta, samim tim nije ni usvojio izvještaj, ali im je redovno doznačivao budžetska sredstva. To je apsurd - istakao je Mitrović i dodao da u Institutu loše planiraju budžet i troše previše za čuvanje tijela, dok za ekshumacije koje su prioritet odlazi višestruko manje novca.

Neki od propusta

- Ne postoje akta kojima se uređuju izrada i izvršenje budžeta

- Nema ažuriranog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u smislu definisanja obaveza rukovodilaca

- Nema jasno definisanih ovlašćenja i odgovornosti za realizaciju utvrđenih ciljeva, projekata i aktivnosti

- Ne postoje jasna pravila kojima se definišu potencijalni slučajevi sukoba interesa

- Nema izvještaja o potraživanjima

- Nema praćenja troškova i izvora finansiranja projekata

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )