FOTO: null

Trojica policajaca preminuli su u bolnici u Kumanovu, gdje je jutros došlo do oružanog sukoba, saznaje televizija N1 od izvora u toj zdravstvenoj ustanovi.

Dio povrijeđenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici, dok su teže ranjeni hitno prebačeni u Skoplje, javlja portal "Vesti".

Dežurni ljekar u kumanovskoj bolnici Dragan Tasevski potvrdio je agenciji MIA da su jutros u 5.15 sati primljena trojica policajaca sa ranama od vatrenog oružja i da su nakon ukazane pomoći prebačeni u skopske klinike.

Još jedan policajac primljen je sa povredom potkoljenice i on je zadržan u bolnici u Kumanovu, piše Blic.

Mediji nezvanično javljaju da među žrtvama ima i mrtvih civila među kojima su navodno dve žene i dvoje djece.  Niko od zvaničnika još nije potvrdio ove navode.

Građanima Kumanova je, prethodno, zabranjeno da napuštaju domove, ali mnogi od njih su preplašeni i počeli su da napuštaju grad.

Makedonski MUP je, kako javljaju mediji, potvrdio pucnjavu i žestok obračun u gradu koji traje od ranog jutra.

Iz MUP-a apeluju na građane da ostanu mirni, a hitna pomoć je potvrdila da su ekipe na terenu, javljaju mediji.

Pomoćnik ministra za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski, rekao je za Telegraf.mk da je trenutno prerano da saopšti detalje ove akcije i najavio je više informacija u toku dana.

U gradu Kumanovu trenutno je u toku policijska akcija koja je na tragu neidentifikovane oružane grupe, ovo je potvrdio zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova. U ranim jutarnjim satima u ovom gradu se čula pucnjava.

Kumanovo nadlijeće helikopter, policijske snage iz zemlje upućene su u taj grad, a građanima je zabranjeno da napuštaju domove. Hitna pomoć je obavestila da trentuno ima dva medicinska tima na terenu u tom delu grada.

Zvuci pucanja iz automatskog oružja i zvuk helikoptera uznemirili su Kumanovo oko četiri sata jutros. Zaposleni u kompanijama koje se nalaze u zapadnom kraju grada su se vratili svojim kućama, jer su ulice zatvorene . Građani kažu da je većina ulica zatvoreno i da ne saobraća gradski saobraćaj. Iznad  grada iz kojih se čula pucnjava i dalje kruži helikopter MUP-a.

Makedonski mediji prenose da su dvije naoružane grupe rano jutros zauzele izlaz iz grada, nakon čega je započela razmena vatre sa policijom, te da je situacija u Kumanovu trenutno mirna.

Prema nezvaničnim saznanjima, riječ je o sukobu policije sa većom grupom, od 70 naoružanih osoba.

Mediji su juče objavili informaciju da se u Makedoniji nalaze kiminalne bande sa Kosova, koje žele da izazovu incidente, odnosno izvrše napad na kasanu, policiju i sud.

Nedavno je grupa naoružanih napadača upala u karaulu Gošince, na granici prema Kosovu i na nekoliko sati zarobila policajce koji su se u njoj nalazili.

Odgovornost na taj napad preuzela je OVK.


Raste nervoza među Albancima u Kumanovu

Demokratska unija za integraciju (DUI), koalicioni partner vladajućem VMRO-DPMNE, pozvala je makedonske građane da sačuvaju hladnokrvnost i ne podležu provokacijama u vezi sa današnjim oružnim sukobom između policije i neidentifikovane naoružane grupe u Kumanovu.

DUI, najveća politička formacija makedonskih Albanaca, smatra da su današnji događaji u Kumanovu, kao i prethodni u Gošincu i ekplozija ispred sjedišta stranke u Rečici, u suprotnosti sa strateškim opredijeljenjem albanskog naroda u Makedoniji, ali i Srbiji i Albaniji.

Mediji na albanskom jeziku u Makedoniji upozoravaju da raste nervoza među Albancima u Kumanovu, a portal "Lajm" objavio je svjedočenja o policijskoj brutalnosti u naseljenim mjestima i pozvala sve poslanike i ministre da dođu na teren.

"U ovim teškim trenucima za Albance u Kumanovu, svi albanski poslanici i ministri treba da su zajedno i da dođu u susjedstvo, gdje se provodi velika policijska akcija", piše portal.

U pomoć su pozvani političari sa Kosova i iz Albanije.


Razne verzije događaja

Nakon oružanog obračuna policije sa naoružanom grupom u medijima su se pojavile razne verzije događaja.

Prema jednoj verziji, policija je ušla u obračun sa naoružanom grupom od 50 ljudi, dok je, prema drugoj, jutros otpočela akciju oduzimanja oružja od stanovništva, nakon čega je došlo do pucnjave.

Treći izvori tvrde da je naoružana grupa iz sela Slupčane pokušala da napadne vojnu jedinicu na periferiji grada.


Priština protiv destabilizacije Makedonije

Ministarstvo inostranih poslova Kosova danas je, povodom upada naoružanih ljudi u Kumanovo i akcije makedonske policije, osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )