FOTO: null

Policijska akcija protiv naoružane grupe u Kumanovu još uvijek traje. Čuju se pucnji, širi se dim iz zapaljenih kuća, a policija evakuiše stanovnike.

Kako prenose reporteri sa lica mjesta grupa od 70 terorista je eliminisana, a drugi dio se predao. Makedonski mediji prenose da se 27 njih predalo sa bijelim čaršafima. U akciji su poginula tri policajaca iz tetovskih sela Brvenica i Zubovce, javio je Blic.

Zvaničnici još uvijek ne govore o broju povrijeđenih, ali se nezvanično saznaje da je dvadesetak policajaca ranjeno u obračunu sa grupom naoružanih osoba.

Grupa napadača se policiji suprotstavili pucnjima iz automatskog oružja, snajpera i granatama, prenosi B92.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov prekinuo je svoju posetu Moskvi kako bi se vratio u svoju zemlju i sazvao sastanak Savjeta bezbjednosti.

Policijska akcija u Kumanovu je preduzeta kako bi se razbila velika naoružana teroristička grupa koja je planirala napade na državne institucije,  rekao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski na vanrednoj konferenciji za štampu povodom akcije snaga bezbjednosti koja se od jutros sprovodi u Kumanovu, javljaju makedonski mediji.

On je odbio da govori o žrtvama i povrijeđenima, ali, kako je naveo, akcija je još uvijek u toku.

"Nakon dobijenih operativnih informacija, jutros je počela akcija protiv velike terorističke grupe koja je planirala napade na državne institucije. Teroristi su ilegalno ušli u Makedoniju iz susjedne države uz pomoć saradnika koji su im pomagali. Nadležni organi su uspjeli da ih lociraju u kućama u kojima su se skrivali u naselju Diva u Kumanovu. Riječ je o naoružanoj i dobro obučenoj grupi za borbu koja se suprotstavila specijalnim jedinicama pucnjima iz automatskog oružja, snajpera i granatama. Zbog specifičnosti terena, uskih ulica i kuća, policija radi po unapred formiranoj taktici i obavlja pretrese kuća u naselju“, rekao je Kotevski.

U Kumanovu se oseća tenzija, i dalje se čuju pucnji, a stanovnici naselja u kojem se izvodi policijska akcija pakuju se i napuštaju kuće. Svi su oprezni u Izjavama i svi kažu da ne žele rat, rekao je Miško Ivanov, dopisnik B92 iz Skoplja.

On dodaje da se tenzija osjeća i u Skoplju u kome se čuju helikopteri koji prevoze ranjene policajce iz Kumanova. Spekuliše se da je ova akcije sprovedena kako bi se skrenula pažnja sa problemima sa kojima se suočava vlast proteklih dana.

Novinarka Milka Smilevska, javljajući se sa lica mjesta kaže da se još uvijek čuju pucnji i širi se dim iz kuća koje su zapaljene, a za koje se pretpostavlja da su u njima boravili naoružani ljudi.

U pogranični pojas sa Makedonijom, zbog incidenata u toj zemlji, upućene su dodatne policijske snage iz Srbije.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova je, povodom upada naoružanih ljudi u Kumanovo i akcije makedonske policije, osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije.

Policija pomaže evakuaciju stanovništva

Sukob policije sa naoružanom terorističkom grupom u Kumanovu traje, građani kumanovskog Divljeg naselja i naselja Tode Mendol se evakuišu, a u toku je i vanredna sjednica Skupštine opštine.

Put ka ova dva naselja je blokiran, zapaljene su dvije škole, stanovnici se uz pomoć policije evakuišu i uglavnom odlaze kod svojih rođaka, javili su makedonski mediji.

Građani se kreću pješice ili ih prevoze specijalna policijska vozila i uglavnom je reč o porodicama sa decom i starijim ljudima.

Iz ovih naselja se, kako se navodi, i dalje čuje povremena rafalna paljba.

Nad naseljom Tode Mendol se vidi crn dim i ka tom naselju je dozvoljen samo prolaz protivpožanim ekipama i hitnoj pomoći.

Misija OEBS u Makedoniji pozvala je građane na hldnokrvnost.

Šefica te misije u Skoplju Marijana Berec je izjavila za makedonske medije da je trenutno najvažnija bezbjednost lokalnog stanovništva.

“U stalnom smo kontaktu sa vlastima i poručujemo svim građanima i političkim partijama da ostanu mirni. Najvažnije je da se izbjegne bilo kakva eskalacija koja bi dovela do novog nasilja”, rekla je ona.

Nezvanično, makedonski mediji pišu da nema slobodnih bolničkih kreveta u Kumanovu i da se pacijenti šalju kućama na liječenje.

Zvaničnih informacija o broju eventualno poginulih i ranjenih još nema.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )