FOTO: null

Izbeglice sa Bliskog istoka probile su danas nešto pre 15 sati ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2 pokušavajući da uđu u Mađarsku. Oko hiljadu migranata ponovo je probilo ogradu oko 17.30. Mađarska policija bacala je suzavac, pucala, tukla novinare, javl

Mađarski policajci tukli su ekipu RTS-a, snimatelja, novinara i tonca, i polomili im opremu uprkos tome što je bilo očigledno da je reč o novinskoj ekipi.

U eskalaciji nemira, negde oko 17.30, povređena je novinarka RTS-a Jovana Đurović koju je mađarska policija pretukla, a lekari Hitne pomoći ukazali su joj prvu pomoć, javlja izveštač RTS-a.

Novinarka Jovana Đurović prebačena u Suboticu, gde joj se ukazuje pomoć.

UNS: Mađarska policija da se izvini ekipi RTS-a 

"Za UNS je napad na ekipu RTS-a nedopustiva primena sile i kršenje međunarodnih propisa o slobodi rada novinara i madjarske vlasti su dužne ne samo da se izvine ekipi RTS-a i utvrde odgovornost za primenu sile nego i da omoguće neometan rad novinarskim ekipama", naveo je UNS u saopštenju.

Mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Nikolića bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru.

Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miki Đurašinović, kojem su slomili pecaljku kojom se snima zvuk.

Dvadesetak pripadnika srpske policije stiglo je oko 17.30 na granični prelaz Horgoš 2, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Migranti su za to vreme skandirali "Srbija, Srbija", a tu je bio i ministar rada Aleksandar Vulin.

Izbeglice su pripadnike srpske policije dočekali aplauzima, a mnogi su prilazili da ih ljube.

Srpska policija je ubedila izbeglice da se sklone sa granice, pa se oni polako povlače.

Na Horgošu situacija se smiruje, kordon mađarske policije povukao se 100 do 200 metara unutar graničnog prelaza, javljaju reporteri RTS-a.

Mađarska policija je ranije danas upotrebila vodene topove i suzavac kako bi sprečila migrante da uđu na njenu teritoriju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )