FOTO: null

Predsjedvajući Savjeta ministara tvdi da se iz Brisela vraća sa porukom najviših zvaničnika Evropske unije o referendumu u Republici Srpskoj.

Iako je povod njegove posjete bio izvještaj o evropskom putu BiH, Zvizdić kaže baš se u tom kontekstu nametnula priča o referendumu. I dobio je, poručuje, odgovor da se radi o političkoj avanturi, iako se ovim riječima evropski komesar za proširenje, makar u zvaničnoj izjavi nije služio. Ipak, i Johanes Han poziva da se poštuje odluka Ustavnog suda BiH.

“Jedan važan element daljih EU integracija je mijenjanje ponašanja i stavova. Zato je potrebno poštovati odluke sudova, i Ustavnog suda, koji je po definiciji najviši sud u nekoj državi. Sadržaj ovog refrenduma ne bi trebao da skrene pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih promjena sa kojima se BiH suočava – to bi trebalo da bude u fokusu svih u BiH”, kaže Johanes Hah, evropki komesar za pregovore o proširenju.

Zvizdić vjeruje da će upravo ono što je čuo u Briselu obesmisliti priču o referendumu. Kaže da su zvančnici Evropske unije pohvalili napredak BiH na evropskom putu. U Briselu su najviše zadovoljni usaglašavanjem teksta mehanzima koordinacije, pa bi aplikacija za članstvo zeleno svjetlo mogla da dobije već 20. septembra.

“Ovakve poruke, novi iskorak BiH, kako Evropskoj uniji, dobijanjem zelenog svjetla 20. septembra i aktiviranjem mapa za NATO bi trebale obesmisliti priču o referendumu”, rekao je Denis Zvizdić,predjedavajući Savjeta ministara BiH.

Iako je uz referendum , izborna kapanja u prvom planu svih političkih lidera u BiH, ni evropski komesar za proširenje ne krije zadovljstvo do sada urađenim na evropskom putu. Brisel zna da cijeni napore , poručuje Han i obećava da će Bosna i Hercegovina i dalje imati podršku evropskih partnera.

“Neophodno je nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne saradnje”, kaže Han.

Predsjedavajući Savjeta ministara u Briselu je razgovarao i sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom za spoljnu politiku. I od nje je dobio pohvale, što zvuči skoro pa nevjerovatno, s obzirom da je evropski put u BiH već duže vrijeme u drugom planu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )