FOTO: null

Većina ljudi zna da kompjuteri mogu biti zaraženi zloćudnim softverom, ali mnogi ne znaju da se on može naći i u mobilnim telefonima, prenosi portal Business Insider.

Portal je objavio video u kojem poznati haker i autor knjige "Umjetnost nevidljivosti" Kevin Mitnik iznosi dva jednostavna načina na koji vaš moblini telefon može biti hakerisan.

U videu Mitnik kaže: "Vrlo je jednostavno hakerisati vaš telefon, recimo iPhone, ako mu neko ima fizički pristup i zna vašu lozinku. Postoji softver koji možete kupiti na internetu za par stotina dolara".

"Jedna je od takvih web-stranica FlexiSPY.com. Takvim softverom možete uključiti nečiju kameru na telefonu i pročitati sve sms poruke, čak i one izbrisane. Takođe im možete prisluškivati pozive". 

Hakerisanje Androida puno je lakše od hakerisanja drugih operativnih sistema: "Drugi je način hakerisanje na daljinu. Njega obično koriste države, državne bezbjednosne službe poput američke NSA i obavještajne službe kao što je FBI."

"Oni najčešće napadaju greške u softveru. Za iPhone cijena hakerisanja je oko 1,5 ili više miliona dolara. Za Android je mnogo jeftinije jer ga je mnogo lakše hakerisati. Košta samo oko 200 000 dolara", kaže on.

"Ako vas država hakeriše, nema načina da to otkrijete. Nema načina da otkrijete zloćudni softver na svom telefonskom uređaju".

Mitnik kaže da je jedan od načina da se zaštiti privatnost išptreba najnovije verzije operativnog sistema koju Apple objavi. "Ako ikad posumnjate da vam je telefon zaražen zloćudnim softverom, možete ga vratiti na fabričke postavke. To će ga očistiti“, objašnjava on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )