FOTO: null

Direktne i indirektne štete i gubici poljoprivrede u BiH u prošloj godini prouzrokovani katastrofalnim majskim poplavama procenjeni su na 366 miliona KM, navodi se u godišnjem izveštaju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH iz oblasti polj

U izveštaju, o kojem je danas upoznat Savet ministara BiH, ističe se da poljoprivredu u 2014. godini karakterišu i negativni trendovi u zasnivanju proizvodnje, odnosno zasejane površine smanjene su za 16.000 hektara ili tri odsto, a neobradive oranice povećane su za oko hiljadu hektara ili 6,3 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Kada je reč o proizvodnji primarnih poljoprivrdnih proizvoda, nepovoljni vremenski uslovi negativno su uticali na ostvarivanje plana setve i očekivanih prinosa.

Iz Saveta ministara BiH saopšteno je da je, osim negativnih rezultata ostvarenih u proizvodnji, za podsticaje poljoprivredi i ruralnom ravoju izdvojeno 139,1 milion KM ili za četiri odsto manje u odnosu na 2013. godinu.

Savet ministara BiH usvojio je izveštaj Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o međunarodnoj pomoći u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja u 2014. godini u BiH, u kojem se navodi da su glavni donatori u ovom sektoru u BiH EU, Japan, Holandija, Švedska, Češka, Nemačka, SAD, Švajcarska i UN.

Ističe se da mnoge države članice EU pružaju ciljanu pomoć u pojedinačnim sektorima, a da međunarodne finansijske institucije, kao što su Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) i Svetska banka, daju kredite za razvoj poljoprivrede.

U izveštaju se navodi da su potrebni zajedničko delovanje i podrška aktivnostima koje doprinose poboljšanju poslovnog okruženja u oblasti dostizanja standarda za plasman poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište i jačanja konkurentnosti, posebno za mleko i prerađevine od mleka, te meso, voće i povrće.

Među preprekama za usmeravanje donatorske pomoći je i podrška ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, kao i nastavak aktivnosti na saniranju posledica prirodnih nepogoda i rad na njihovoj prevenciji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )