FOTO: null

Mladenu Grujičiću iz Koalicije Zajedno za Srebrenicu i njegovoj supruzi, sinoć je upućena preteća SMS poruka na privatni broj.

U policijskoj stanici Srebrenica za RTRS potvrđeno je da je prijavljen slučaj pretnji putem poruke “Pratićemo tebe i muža od danas još... Imate pozdrav... pamet u glavu”.

Na internet stranici CIK, prema podacima od 19.30, objavljeno je da su u Srebrenici obrađena 23 od 27 biračkih mesta i ubedljivo vodi Grujičić sa 70,2 odsto ispred nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića kojeg podržavaju bošnjačke partije sa 29,5 odsto.

Prethodno, Opštinska izborna komisija objavila je preliminarne rezultate za načelnika, koji se značajno razlikuju od preksinoćnjih. Zajednički kandidat srpskih stranka Mladen Grujičić ima čak 1.003 glasa manje nego što je ova komisija preksinoć objavila.

Tvrde da je do razlike došlo zbog greške biračkih odbora, koji nisu pravilno popunili obrasce. U SNSD i SDS upozoravaju da se u Srebrenici pokušavaju prekrojiti izborni rezultati. Tražiće ponovno brojanje i odgovornost članova komisije, bude li utvrđeno da su prekršili propise.

Opštinska izborna komisija preksinoć je objavila da je na izbore u Srebrenici izašlo 6.551 ili 62,63 odsto birača - juče tvrde 5.558 birača, za oko hiljadu manje u odnosu na preksinoćnje rezultate.

Preksinoć je Mladen Grujičić imao je 4.351 glas, Ćamil Duraković 1.910 glasova. Juče, prema novoj matematici OIK, Grujičić ima 3.348 glasova ili 1.003 glasa manje. Duraković 1.558 glasova ili 352 glasa manje.

- Do greške je došlo zbog grešaka biračkih odbora koji nisu pravilno popunili obrasce, a preksinoć su zbog hitnosti mnogi dostavili netačne podatke o izlasnosti i broju glasova, te da je, kako tvrdi, OIK ustanovio da je oko hiljadu birača manje glasalo i da nisu tačni dostavljeni podaci o broju glasova za načelničke candidate - rekao je Nermin Alivuković, predsednik Opštinske izborne komisije.

Razlika u broju osvojenih glasova između Grujičića i Durakovića smanjena je za čak 651 glas na štetu Grujičića.

Srebrenički OIK od CIK je zatražio otvaranje vreća sa spornih glasačkih mesta. U srpskim strankama smatraju da je u pokušaju lažiranje izbornih rezultata na štetu srpskog kandidata Mladena Grujičića.

- Pokušaj je na nekim izbornim mestima lažiranja rezultata u Srebrenici. Mi ćemo tražiti da birački odbori koji su predali zapisnik za ta biračka mesta da ponovo izvrše brojanje i uložićemo žalbu OIK, a tražićemo preko naših centrala da se žalba uloži i CIK - rekao je Radomir Pavlović, predsednik srebreničkog SNSD.

Grujičić nema dilemu. Smatra da nikakve manipulacije ne mogu sprečiti njegovu izbornu pojedu. Ipak, svestan je da izborne mašinerije ima u Srebrenici.

Još se čekaju glasovi sa šest biračkih mesta. Odlučivaće i 1.180 glasova koji treba da stignu poštom i glasovi sa nepotvrđenih glasačkih listića. U odsustvu je upisano 1.700 glasača.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )