FOTO: FSBIH

Bosna i Hercegovina je i treći put poražena od Francuske, ovog puta na "Grbavici", gdje joj je presudio trenutak nepažnje u odbrani - 0:1.

Veče su obilježili gosti, koji su odnijeli čak osam pobjeda u 15 mečeva, dok su domaćini trijumfovali svega u četiri utakmice.
 
BiH se više nego dobro nosila sa svjetskim šampionima, mada to nije bila utakmica koja će biti upamćena po ljepoti fudbala, a ni Miralem Pjanić će po porazu pamtiti 100. nastup u dresu BiH.
 
Francuzi su bili potpuno anemični i bezopasni u prvih 45 minuta, dok su "Zmajevi" imali dvije dobre prilike za samo dva minuta. Prvo je u 24. minutu dobro šutirao Darko Todorović, ali je bukvalno sebe i gol odbranio Igo Loris.
 
Dva minuta kasnije, nakon kornera najviše skače Anel Ahmedhodžić i iz blizine šutira, ali Loris ponovo sjajno interveniše refleksnom intervencijom.
 
Prvu ozbiljniju priliku, Francuzi su pretvorili u vođstvo. Igrao se 60. minut kada je Adrijen Rabio centrirao i pogodio Antoana Grizmana, a ovaj doveo "trikolore" do 1:0, a ispostavilo se i do pobjede, izjednačivši se pritom sa Davidom Trezegeom na 4. mjestu liste strijelaca Francuske svih vremena.
 
Ali, kakvo čudo su napravili Sjeverni Makedonci, koji su u Duizburgu savladali NJemačku sa 2:1. Goran Pandev i Eljif Elmas su bili strijelci u ovom istorijskom trijumfu, dok je Ilkaj Gundoan postigao gol za Nijemce. Poslije plasmana na Evropsko prvenstvo, Sjeverni Makedonci su očigledno riješili da uđu u istoriju po više parametara.
 
U jednom od derbija večeri, Englezi su sa 2:1 savladali Poljake, a dva Harija su presudili - Kejn i Megvajer.
 
Danci su očitali lekciju Austrijancima, dobivši ih sa 4:0 na "Ernst Hapel" stadionu usred Beča, dok su Italijani sa 2:0 slavili u Litvaniji, zahvaljujući golovima Stefana Sensija i Čira Imobilea.
 
U meču, kom su prethodile brojne kontroverze, Španija je slavila protiv Kosova sa 3:1. Dani Olmo, Feran Tores i Đerard Moreno su bili strijelci za "Crvenu furiju", ali im nije bilo svejedno kada je Besar Haljimi smanjio na 2:1.
 
U ostalim utakmicama, favoriti su uglavnom opravdali očekivanja, dok su Ukrajinci i treći put odigrali neriješeno u grupi gdje je BiH, ovog puta sa Kazahstanom na svom terenu.
 
Kvalifikacije za SP - rezultati:
 
Jermenija - Rumunija 3:2
Andora - Mađarska 1:4
Austrija - Danska 0:4
BiH - Francuska 0:1
Engleska - Poljska 2:1
NJemačka - Sjeverna Makedonija 1:2
Grčka - Gruzija 1:1
Lihtenštajn - Island 1:4
Litvanija - Italija 0:2
Moldavija - Izrael 1:4
Sjeverna Irska - Bugarska 0:0
San Marino - Albanija 0:2
Škotska - Farska ostrva 4:0
Španija - Kosovo 3:1
Ukrajina - Kazahstan 1:1 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )