FOTO: null

U Republici Srpskoj registrovano oko 23.000 akutnih respiratornih infekcija. Dr Nina Rodić Vukmir: Nedelje sa najbržim prenosom virusa su tek pred nama

Od početka sezone, u Republici Srpskoj registrovano je ukupno 23.720 akutnih respiratornih infekcija, 9.243 oboljenja sličnih gripu i devet slučajeva teške respiratorne infekcije.

Doktor Nina Rodić Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo kaže da su u prvoj sedmici ove godine domovi zdravlja Republike Srpske prijavili 1.848 akutnih respiratornih infekcija, 1.201 slučaj oboljenja sličnog gripu, kao i da je u bolnicama, i to iz Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, prijavljen jedan slučaj teške respiratorne infekcije, koji je zahtevao hospitalizaciju.

- Primećujemo porast infekcija oboljenja sličnih gripu poredeći vrednosti u prethodnim sedmicama, ali i lagani porast u odnosu na isti period prethodne godine. S obzirom na to da aktivnost virusa gripa na našem području počinje da raste u ovom periodu, sedmice sa najintenzivnijom cirkulacijom virusa gripa su ispred nas - istakla je Vukmirova.

Prema njenim rečima, zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mestima gde borave veće grupe ljudi, poput učionica, čekaonica, javnog prevoza, bioskopa i drugih, neophodno je primenjivati mere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo.

- Osim redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kijanja i kašljanja, važno je često provetravati prostorije. Deo opšte zdravstvene kulture je ne samo briga o sopstvenom zdravlju, već i briga o osobama u okruženju - savetuje Vukmirova.

VAKCINA

Vakcinacija protiv gripa počela je krajem oktobra prošle godine, a do sada je u Srpskoj besplatnom vakcinom, koju je obezbedio Fond zdravstvenog osiguranja Srpske za kategorije stanovništva koje imaju zdravstvene indikacije, vakcinisano više od 15.000 osoba.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )