FOTO: pixabay

Redovno konzumiranje čaja, bilo da je u pitanju crni, zeleni ili neka druga vrsta čaja, ima brojne zdravstvene prednosti. Ali, čaj tokađe može da postane nezdrav napitak ako pravite ove greške.

Čini se da šoljica čaja može da učini čuda za vaše tijelo. Međutim, bez obzira na to koliko je čaj samo po sebi zdrav, ako ne pazite šta dodajete u njega, on lako može da postane nezdrav napitak.
 
Dodajete previše šećera

Čak iako se radi o kašičici šećera, šećer je šećer. Dodavanje male količine šećera u čaj kratkoročno vam neće nanijeti štetu. Međutim, ako dodate previše šećera, vaš napitak može vrlo brzo da postane nezdrav. Najbolji način za uživanje u čaju je ispijanje čaja bez ikakvih dodataka.
 
Pretjerujete sa vještačkim zaslađivačima

Ako i dalje žudite za nečim slatkim u čaju, ali ne želite da dodajete suvišne kalorije, čini se da je dobra opcija upotreba alternativnih zaslađivača koji ne sadrže kalorije. Postavlja se pitanje koliko je to sigurno?
 
Iako su se vještački zaslađivači pažljivo proučavali tokom godina, istraživači još uvijek nisu uspjeli da utvrde vezu između vještačkih zaslađivača i bilo koje vrste zdravstvenih rizika. Zbog toga Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje da i dalje ograničavate količinu vještačkih zaslađivača, prenosi Eat This, Not That.
 
Dodajete mlijeko u čaj

Dodavanje malo mlijeka u čaj ne mora nužno da bude loša navika, dobro je biti svjestan dodatnih kalorija koje na taj način unosimo.
 
Predugo držite kesicu čaja u vodi

U čajevima se takođe nalazi određena doza kofeina. Prosječna količina kofeina koju unesete ispijanjem čaja kreće se od 20 do 40 miligrama, dok šoljica kafe sadrži oko 100 miligrama.
 
Međutim, ako ne vodite računa koliko dugo držite kesicu čaja u vodi, količina kofeina može da se poveća. Što duže držite kesicu, to će čaj postati tamniji, imaće gorak ukus i povećaće se količina kofeina koju sadrži.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )