FOTO: null

Stručnjaci za uređenje enterijera otkrivaju u čemu još griješimo i kako da ispravimo greške

Slike okačene suviše visoko, slijepo praćenje dizajnerskih trendova, tamne boje u malom stanu - neke su od grešaka u uređenju prostora koje pravimo gotovo svi. Ali nisu jedine. Stručnjaci za uređenje enterijera otkrivaju u čemu još griješimo i kako da ispravimo greške.

Mjerenje - Oslanjanje na oko da izmjeri prostor je česta greška. Zato, prije nego što počnete da pravite plan enterijera, prvo izmjerite prostor. Zatim izmjerite svaki komad namještaja koji ste planirali da kupite i to njegovu visinu, širinu, dubinu. Uz pomoć debelih traka ili kartona, definišite prostor koji svaki komad namještaja zauzima jer ćete tako steći pravi utisak i moći da ispravite eventualne greške. Dobro je da prije kupovine nacrtate plan, jer ćete tako najlakše uvidjeti nelogičnosti.

Nameštaj uz zid - Većina ljudi će trosjed, dvosjed i fotelje rasporediti uz zid misleći da će prostor "prodisati" ako je sredina prazna, ali to nije neophodno. Dizajneri predlažu da za intimniju atmosferu odmaknete nameštaj od zida i u zavisnosti od veličine prostora slobodno rasporedite dio na sredinu.

Želje iznad realnosti - Kad uređuju prostor, vlasnici nerijetko žele da isprate nešto što su vidjeli u časopisu ne osvrćući se na realnost i svoje potrebe. Primjera radi, žele veliki trpezarijski sto iako rijetko jedu kod kuće ili insistiraju na bijelim tepisima i nježnim materijalima, a imaju malu djecu i kućne ljubimce. Uvijek razmislite kako živite jer stan treba da bude u vašoj funkciji.

Jedan izvor svjetla - Prošlo je vrijeme kad smo u stanovima imali samo lustere. Igrajte se sa svjetlom jer ono ima moć da vašem prostoru pruži toplinu, šarm, udobnost. Ugradne svjetiljke na plafonima, podne i stone lampe - izbor je veliki, na vama je šta ćete odabrati.

Iste proporcije - U želji da zadovolje potrebu za redom i harmonijom, mnogi biraju namještaj iste visine i veličine čime dobijaju dosadan i uniforman prostor. Razmišljajte o svom stanu kao o gradu, igrajte se proporcijama, visinama i oblicima. Ključ je u kontrastima, ne treba sve da bude preveliko ili premalo, veliki namještaj kombinujte uz manje dijelove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )