FOTO: null

Grci su danas na referendumu većinom odbacili prijedlog međunarodnih kreditora, pokazuje zvanična projekcija rezultata.

"Prema procjeni agencije `Singular lodžik", više od 61 odsto Grka reklo je `ne`", istakao je neimenovani zvaničnik "Singular lodžika", koja obrađuje podatke iz grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema procjeni te agencije, samo se 39 odsto građana izjasnilo za opciju u korist međunarodnih kreditora.

Analitičari ističu da rezultati predstavljaju veliku pobjedu za premijera Aleksisa Ciprasa, koji je od glasača tražio da kažu "ne".

Međutim, proevropske stranke i političari iz evrozone upozoravali su da ta opcija znači i odbacivanje razgovora sa kreditorima, zbog čega bi se Grčka našla na putu izlaska iz evrozone. 

Nema planova za vanredni sastanak

Nema planova za vanredni sastanak ministara finansija evrozone o Grčkoj nakon što su se Grci velikom većinom izjasnili protiv uslova međunarodnih kreditora, izjavio je neimenovani zvaničnik jedne od članica evrozone. 

"Nema nikakvih planova o sastanku. Ministri ne bi znali ni o čemu da diskutuju", naveo je zvaničnik.

Niko iz Evropske komisije nije komentarisao preliminarne rezultate referenduma u Grčkoj koji pokazuju da se 60 odsto Grka izjasnilo protiv uslova međunarodnih kreditora u zamjenu za dalju finansijsku pomoć.


I dalje se ne može povlačiti gotovina iz banaka

Grci ne mogu da povlače gotovinu koja je ostala u bankama sve dok su na snazi zabrane o protoku kapitala, izjavila je večeras zamjenik ministra finansija Nadija Valavani. 

Grčka Vlada je prije sedam dana naredila zatvaranje banaka i uvela je kontrolu protoka kapitala kako bi spriječila krah banaka zbog masovnog povlačenja gotovog novca. 

Valavani je naglasila da su se Vlada i banke tada saglasile da Grcima, takođe, neće biti dozvoljeno da povlače gotovinu iz svojih sefova. 

Dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 60 evra.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )