FOTO: undefined

Kršenje Zakona o javnim nabavkama, dijeljenje grantova koje niko ne pravda, putni nalozi bez ijedne informacije ko je i gdje putovao te isplata plata bez poreza i doprinosa, samo su neke od zamjerki koji su revizori iznijeli u češljanju poslovnih knjiga opština Ljubinje, Rudo i Kostajnica.

 
Ove lokalne zajednice su od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS dobile mišljenje sa rezervom jer su prekršile niz akata u radu u prethodnoj godini.
 
Tako opština Ljubinje za nabavku uglja u vrijednosti od skoro 10.000 KM nije sprovela postupak javne nabavke, dok su za sanaciju i krpljenje puteva sprovedena četiri direktna sporazuma, čime je izvršeno dijeljenje posla što je, takođe, u suprotnosti sa pomenutim zakonom.
 
Revizori su naveli i da čelnici opštine Ljubinje nisu sačinili plan izmirenja prenesenih obaveza iz 2020. godine te su utvrdili da je opštinsko zemljište u Ljubinskom polju davano u zakup mimo odluke o načinu davanja u zakup poljoprivrednih parcela.
 
Ništa bolja situacija nije ni u opštini Rudo gdje su revizori utvrdili da ugovoreno asfaltiranje lokalnih puteva na području te lokalne zajednice u vrijednosti od 331.686 KM bez PDV-a nije završeno u roku.
 
- Čelnici opštine nisu potpisali ni aneks ugovora kojim bi bio utvrđen novi rok za završetak toga posla, kao i produženje važenja garancije prije isteka roka, čime su omogućili dalju realizaciju ugovora suprotno uslovima propisanim u tenderskoj dokumentaciji - naveli su revizori.
 
Imali su zamjerke i na dijeljenje grantova iz kase opštine Rudo, jer neki od korisnika nisu dostavljali izvještaje o načinu i dinamici utroška novca iako im je to obaveza dva puta godišnje.
 
- Opština nije propisala formu izvještaja, potrebnu dokumentaciju o utrošku novca te način izvještavanja i kontrole utroška granta iako je odlukom o izvršenju rebalansa budžeta utvrđeno da su korisnici grantova dužni da podnesu izvještaje utrošku dva puta godišnje - podvukli su revizori. Dodali su i da je opština krajem decembra 2021. godine isplatila plate i naknade za isti mjesec bez poreza i doprinosa.
 
Revizori su imali pune ruke posla i u češljanju knjiga opštine Kostajnica gdje su utvrdili da se Turistička organizacija te lokalne zajednice, iako nema status budžetskog korisnika, u potpunosti finansira novcem iz kase lokalne zajednice. Pored toga, na putnim nalozima nije popunjena niti jedna rubrika, od vremena polaska i dolaska, pređene kilometraže i bez potpisa vozača, čime je prekršen Pravilnik o obrascu, sadržaju i načinu popunjavanja putnog naloga. Zbog toga nije bilo moguće utvrditi da li je opravdana potrošnja goriva za službena vozila.
 
Čelnici Kostajnice u sklapanju velikog broja poslova kršili su Zakon o javnim nabavkama, pa je tako samo prilikom sklapanja posla izgradnje sedam stambenih objekata za porodice ugrožene pandemijom “kovid-19” i zemljotresom iz 2020. godine - ključ u ruke u tenderskoj dokumentaciji, navedeno da nema avansnog plaćanja tokom trajanja ugovora, a aneksom ugovora predviđena je avansna uplata od 90.000 KM.
 
- To je suprotno sa Zakonom o javnim nabavkama kojim je definisano da se prilikom dodjele ugovora o nabavci uslovi utvrđeni u tenderskoj dokumentaciji ne mogu mijenjati - podvukli su revizori.
 
Imovina
 
Na osnovu rješenja suda u Višegradu opština Rudo je izvršnom postupku nad Poljoprivrednom zadrugom “Uvac-Rudo” dobila imovinu vrijednu 90.620 KM.
 
- Opština je vrijednost te imovine iskazala kao povećanje na poziciji poslovnih objekata, što nije u skladu sa Pravilnikom o budžetskim klasifikacijama, sadržini računa i primjeni kontnog plana za budžetske korisnike. Za navedeni iznos precijenjena je pozicija poslovnih objekata, a potcijenjena pozicija proizvodno-uslužne opreme - navedeno je u revizorskom izvještaju opštine Rudo za prošlu godinu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )