FOTO: null

Banjaluka - Granični prelaz u Novom Gradu nema upotrebnu dozvolu i prijeti mu zatvaranje, ukoliko je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ne pribavi do kraja marta.

Rok je dala Republička uprava za inspekcijske poslove RS, koja je zabranila UIO upotrebu graničnog prelaza Novi Grad, jer ne posjeduje upotrebnu dozvolu, koju izdaje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Rješenje o zabrani doneseno je 25. decembra prošle godine, a u njemu je konstatovano da je i u oktobru iste godine UIO naloženo da otkloni nepravilnosti i pribavi upotrebnu dozvolu, ali da se to nije desilo. Direktor UIO Miro Džakula zatražio je od inspekcije odlaganje izvršenja mjere zabrane, navodeći da je u toku postupak pribavljanja upotrebne dozvole. Direktor Republičke uprave za inspekcijske poslove uvažio je taj zahtjev i 30. decembra 2015. godine donio zaključak kojim dozvoljava odgađanje izvršenja zabrane upotrebe graničnog prelaza na 90 dana.

Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS izvršio je tehnički pregled izvedenih radova na novoizgrađenim objektima na graničnom prelazu Novi Grad i dao niz primjedaba za koje je navedeno da treba da budu otklonjene u što kraćem roku.

Granični prelaz u Novom Gradu izgrađen je prije nekoliko godina, a od kada je Hrvatska ušla u EU preko tog prelaza je omogućen samo putnički saobraćaj, dok je rampa stavljena za teretni saobraćaj.

U opštini Novi Grad su kazali da su upoznati sa problemima i da je granični prelaz imao upotrebnu dozvolu koju oni izdaju, ali ne i od ministarstva. Prema informacijama kojima raspolažu na listi ima nekoliko uslova koje će biti teško ispuniti, a za njih su zaduženi izvođač radova i nadzorni organi. Problemu posebnu dimenziju daje činjenica da firma koja je gradila prelaz više ne posluje.

Načelnik Novog Grada Snježana Rajilić kaže da bi zatvaranje graničnog prelaza donijelo glavobolje stanovništvu, jer su najbliži prelazi udaljeni više od 30 kilometara.

- Nije dovoljno što granični prelaz nikako da bude otvoren za teretni saobraćaj, a sada prijeti njegovo potpuno zatvaranje. Pisali smo svim mogućim institucijama i komisijama koje se bave pitanjima granica, ali svi se oglušuju o naša upozorenja - napominje Rajilićeva.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS iz Novog Grada Vanja Bajić kaže da bi zatvaranje graničnog prelaza bilo veoma štetno, ne samo za Novi Grad nego i za susjedne opštine i privredu u toj regiji.

- Od ulaska Hrvatske u EU ovdašnji privrednici trpe posljedice zbog zatvaranja tog prelaza za teretni saobraćaj. Nadležni su imali dovoljno vremena da pribave potrebnu dokumentaciju, jer prelaz nije tu od juče, već godinama i ne znam zašto su čekali do posljednjeg trenutka. Nadam se da će to riješiti, jer smo sada došli do toga da pričamo o zatvaranju prelaza, umjesto da pregovaramo o puštanju teretnog saobraćaja - rekao je Bajić.

Stanovnici pograničnih dijelova RS i FBiH od ulaska Hrvatske u EU susreću se sa brojnim problemima, a najveći su kretanje ljudi i robe zbog promjene režima na graničnim prelazima. Sa problemima su suočene opštine Novi Grad, Prijedor, Kozarska Dubica i Kostajnica, a privreda u ovim lokalnim zajednicama od 1. jula 2013. godine i ulaska Hrvatske u EU trpi gubitke, jer je ranije veliki broj građana iz Hrvatske prelazio u BiH i kupovao robu. Na prelazima gdje više nije dozvoljen međunarodni promet putnika ta praksa više nije moguća, tako da se mnoge trgovačke i zanatske radnje zatvaraju.

Prekategorizacija

Problem u Kozarskoj Dubici je riješen polovinom decembra, kada je granični prelaz prekategorizovan za međunarodni putnički prelaz i od tada je otvoren 24 časa. Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je tada u Kozarskoj Dubici da očekuje napredak u vezi sa kategorizacijom prelaza i u Novom Gradu i drugim opštinama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )