FOTO: null

Disciplinska komisija Granične policije BiH imala je ove godine pune ruke posla zbog zahtjeva za sankcionisanje graničara, a sve se dešava u vrijeme kad iz te institucije upozoravaju da im nedostaje osoblja i kada je zabilježen povećan broj sumnjivih i be

Komisiji je od januara do kraja septembra ove godine stiglo 38 zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti protiv 44 službenika Granične policije. Na ovu godinu odnosilo se 25 zahtjeva, a zbog povrede službene dužnosti u 2015. odnosilo se 13 prijava.

- Šest policijskih službenika suspendovano je u prvih devet mjeseci 2016. godine. Trojica su suspendovana zbog radnji koje se dovode u vezu s korupcijom, a trojica zbog pokrenutih krivičnih ili disciplinskih postupaka za krivična djela ili povrede službenih dužnosti koja se ne dovode u vezu s korupcijom - kazala je portparol Granične policije Sanela Dujković.

Jedan službenik je dobio otkaz, a trenutno je suspendovano 28 službenika među kojima 15 zbog radnji koje se dovode u vezu s korupcijom.

Podaci iz devetomjesečnog izvještaja o radu Granične policije BiH pokazuju da je posla za graničare ove godine bilo daleko više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Od početka godine je, naime, evidentirano 2.518 prelazaka ili pokušaja prelazaka granice 1.151 lica za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, raspise o traganju, izrekli zabranu prelaska granice ili je riječ o bezbjednosno interesantnim licima.

- Taj broj prelazaka, odnosno pokušaja prelazaka veći je za 12,36 odsto, a lica 16,26 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2015. godine. U istom periodu ove godine na graničnim prelazima lišena su slobode 373 lica koja su potraživali nadležni organi u BiH, a prema potjernici Interpola 76 lica lišeno je slobode - kazali su u Graničnoj policiji BiH.

Najviše privedenih lica u prvih devet mjeseci 2016. godine je evidentirano na Međunarodnom aerodromu Sarajevo - 67, Graničnom prelazu Rača (41), Gradiška (39), Orašje (38), Popovi (14), Izačić (13). Po 11 osoba uhapšeno je na prelazima Hum, Karakaj, Velika Kladuša i Međunarodnom aerodromu Tuzla.

- Među njima je bilo osumnjičenih i počinilaca krivičnih djela genocid, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, neovlašćena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, pranje novca, organizovani kriminal, izazivanje opšte opasnosti, iskorišćavanje djece i maloljetnih lica za pornografiju, krijumčarenje ljudi, teška krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika, ubistvo, razbojništvo, prevara, teška krađa te nasilničko ponašanje - kažu u Graničnoj policiji.

Falsifikovana dokumenta

U Graničnoj policija BiH kažu da bilježe dobre rezultate u otkrivanju falsifikovanih dokumenata, što je veoma značajno za suzbijanje ilegalnih migracija i drugih zloupotreba prilikom prelaska granice.

- Službenici su u prvih devet mjeseci u 95 slučajeva privremeno oduzeli 111 dokumenata za koje postoji sumnja da su falsifikovani, što je za 35 dokumenata više u odnosu na isti period lani - kazali su u Graničnoj policiji BiH.

Kazne

* umanjenje plate od 15 do 30 odsto

* izricanje kaznenih bodova

* zabrana napredovanja u viši čin

* prestanak radnog odnosa

* pismena opomena

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )