FOTO: InfoBijeljina/Srna

Gradsko pozorište “Semberija” predstaviće se prvi put u četvrtak, 6. februara, publici u Bijeljini premijerom predstave “Komedija ometena u razvoju”.

Predstava je rađena po tekstu Milivoja Mlađenovića, a po motivima satiričnog romana Fransoe Rablea “Gargantua i Pantagruel”. Režiser predstave je Dušan Tuzlančić, a igraju Ivan Petrović, Vanja Krtolina, Nenad Blagojević, Mirna Jovanović, Mihailo Maksimović, Marija Novaković i Dušan Ranković, glumci sa čak 5 akademija iz regiona.

– Bijeljinska publika imaće pred sobom jednu višeslojnu, zanimljivu, uzbudljivu i duhovitu pozorišnu predstavu – najavio je Mlađenović.

Vršilac dužnosti direktora Gradskog pozorišta “Semberija” Ivan Petrović, koji je i glumac, istakao je da su svi koji su uključeni u projekat stvaranja pozorišta u Bijeljini radili iz najiskrenije ljubavi i da je prepreke bilo lakše prebroditi jer se ovom predstavom upisuju u istoriju.

Prema njegovim riječima, maska, kostim, muzika, scenografija, koreografija – sve je posebno rađeno za ovu predstavu i za to je bio zadužen veliki broj saradnika s ogromnim iskustvom u pozorištu, televizijskoj i filmskoj produkciji u Srbiji.

Balerina Ista Stepanov, dobitnik Sterijine nagrade za scenski pokret za 2019. godinu, obradovala se pozivu da radi na ovoj predstavi, jer voli da radi s ljudima koji pokušavaju da urade nešto novo.

– Nije uvijek slučaj, kao što je to bio ovdje, da su ljudi toliko vrijedni i da žele da rade. Zahvalni su i kreativni. U ovoj predstavi i najobičnija ljudska kretnja je stilizovana i svi pokreti su osmišljeni. Bilo je mnogo posla i zadovoljna sam onim što smo napravili – rekla je Stepanova.

Za scenografiju je zadužena Erika Vujić, koja je autor scenografija za mnogobrojne predstave Narodnog pozorišta Sombor.

Vujićeva kaže da su kreativnost ansambla i režija potpomogle da od jednostavnih scenografskih elemenata budu stvoreni različiti prostori i atmosfere.

Autor muzike za predstavu je Dušan Sekulić, kostimograf Biljana Grgur, lektor Saša Latinović, a za šminku i frizure zadužen je Gorislav Vidaković.

Glumica Mirna Jovanović rekla je da se njihova 10-ogodišnja borba za pozorište u Bijeljini napokon završila i da će to promijeniti kulturnu sliku grada, te promovisati i sve druge umjetnosti na ovom prostoru.

Da će prva premijera profesionalnog pozorišta u istoriji Bijeljine biti uspješna za Jovanovićevu je garant autorski tim koji naziva savršenim, kao i podrška brojnih pozorišnih profesionalaca koji već žive pozorište, o čemu i glumci u Bijeljini dugo maštaju.

Stvaranju pozorišta u Bijeljini raduje se i glumac Mihailo Maksimović, koji je poručio da ovaj grad ne može da se postidi čina kojim ovu umjetnost konačno donose svojoj publici.

– Ovo je umjetnost i sloboda, prilika glumcu da se pozorišno iskaže i pokaže šta smo to radili četiri godine na fakultetu, šta smo naučili i šta glumac može da ponudi publici kroz svoju sreću, igru i umijeće – naveo je on.

Maksimović u predstavi igra kaluđera podvojene ličnosti.

Jedan od glumaca, Dušan Ranković, otkrio je da je njegova uloga u predstavi prava glumačka poslastica, a igra ekscentričnog ratnika.

Glumica Marija Novaković istakla je da je tokom pripreme predstave 7 glumaca izgradilo ansambl dostojan istorijskog događaja – početka rada profesionalnog pozorišta u Bijeljini.

Uz ulaznice za premijeru 6. februara u 20 časova u Centru za kulturu “Semberija”, kao i reprizu narednog dana u istom terminu, posjetioci dobijaju i Pozorišni bonton, koji sadrži i bonton za medije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )