FOTO: InfoBijeljina.com

Gradsko pozorište Semberija iz Bijeljine započelo je jedinstven projekat – pripremu pozorišne predstave o divi narodne muzike i sevdaha Sofiji Vasiljević Nikolić, poznatijoj kao Sofka, koja je dio života, poslije mnogih nastupa i snimanja ploča u svjetskim prestonicama, provela i u našem gradu, gdje je nakon smrti 1982. godine sahranjena.

Predstava pod radnim nazivom „Pevanje i ćutanje“ (tamna svetlost i svetla tama Sofke Nikolić, kraljice sevdaha), u pripremi je na osnovu teksta prof. dr Milivoja Mlađenovića, a sjajni i nagrađivani autorski tim čine rediteljka Sonja Petrović, zatim Irina Somborac koja je zadužena za kompletan dizajn predstave, dok muziku, veoma bitan segment ovog projekta, radi Nenad Kojić.
 
Za scenski pokreta biće zadužena Jovana Rakić, a naslovna uloga povjerena je glumici SNP Novi Sad Bojani Milanović, bijeljinskoj publici dobro poznatoj iz još jedne sjajne predstave Gradskog pozorišta Semberija - “Hasanaginice”.


 
U predstavi, čija se premijera očekuje početkom aprila, igraće i Mirna Jovanović, Nenad Blagojević, Dragana Arsenić, Mihailo Maksimović, Vanja Krtolina, Dušan Ranković i Ivan Petrović. Producent predstave je Dušan Tuzlančić.
 
Sofija (Vasiljević) Nikolić, poznatija kao Sofka, rođena je u naselju Tabanović kod Šapca 1907. godine, a preminula 1982. godine u Banji Koviljači. Bila je pjevačica narodne muzike i sevdaha, i prema mišljenju kritičara jedna od najvećih zvijezda ovog žanra u prvoj polovini 20. vijeka. Prvu ploču snimila je 1927. godine u Beogradu, snimala je za “Eison Bell Penkala”, ali i inostrane izdavačke kuće, poput “Pathe Records” iz Pariza.


 
Pored brojnih ličnosti iz javnog života kojima je pjevala, zabilježeno je da je veliki Sofkin poštovalac i prijatelj bila Žozefina Beker, svjetski poznata pjevačica.
 
Sofkina šesnaestogodišnja kćerka preminula je 1939. godine, kada je Sofka bila na vrhuncu slave, nakon čega se ova pjevačica povlači, te vremenom biva zaboravljena. Posljednje godine života provela je u Bijeljini i Beogradu, a nakon smrti u staračkom domu u Banji Koviljači 1982. godine, sahranjena je na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, u kripti pored svoje kćerke. 
 
Osim jednog dokumentarnog filma, nekoliko knjiga o Sofki, i rijetkih zvučnih zapisa sa starih gramofonskih ploča, malo toga je ostalo zabilježeno o ovoj divi narodne muzike i sevdaha. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )