FOTO: InfoBijeljina

Gradski park u Bijeljini je prethodnih nekoliko godina dobio novo ruho - uređene su dotrajele staze, sa novim pločnicima, izgrađeno je nekoliko spomenika srpskim velikanima, obnovljena rasvjeta. Međutim, zelene površine nadležni nikako da riješe. Trava gotovo i da ne postoji.

Bijeljinci kažu da je prijeko potreban sistem za navodnjavanje i da nadležni to mogu uraditi po ugledu na gradove u okruženju.
 
- Sistem za navodnjavanje je naravno potreban, jer komunalci s jednom cisternom ne mogu zaliti cijeli park, rade samo dva čovjeka, kaže za InfoBijeljina jedan od posjetilaca parka.

 
- Park je lijepo uređen, ali treba da se više zaliva, puno je zemlje, a nema zelenila, kaže jedan od mališana koji školski raspust koristi za igru u parku sa drugarima.

 
- Možda bi neko trebao da se pošalje na neki kurs da vidi kako izgleda engleska trava, u Semberiji kakva je zemlja trebalo bi sve da se zeleni, kaže jedan od Bijeljinaca koji gotovo svakodnevno šeta gradskim parkom.
 
Bijeljinci koji pamte vrijeme u kojim je gradski park bio mala botanička bašta sa sjetom govore o tim vremenima. Kakvo takvo opravdanje za nadležne koji danas brinu o ovom prostoru.


Gradski park Bijeljina 2018. godina

- Urbanisti su sedamdesetih godina prošlog vijeka uništili tadašnju botaničku baštu, iskasapili su drveće i rastinje. Sjećam se da je tada bilo toliko zelenila i žbunja da maltene na pet metara niste mogli vidjeti čovjeka koji šeta parkom. Sada je bolje nego što je bilo, ali daleko od onog kako bi trebalo da bude, kaže istoričar Zoran Midanović
 
Nadležni se pravadaju da zelenilo u gradskom parku nije jedina površina koju su, kažu, ‘‘afričke‘‘ temperature uništile proteklih sedmica. Kiša koja ovih dana pada vjerovatno će doprinijeti rastu trave, ali to, svakako, nije trajno rješenje.



Direkciji je, kako saznajemo dat nalog da se radi idejno rješenje uređenja zelenih površina u centru grada što podrazumijeva i navodnjavanje.
 
Za sada u pomenuti projekat navodnjavanja zelenih površina nije uvršten gradski park. U ovoj godini za održavanje javnih zelenih površina u budžetu je predviđeno 246.000 maraka.
 
I.B.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )